Şili’deki gösteriler devam ediyor

Şili’nin çeşitli yerlerinde halk, Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümetini protesto etmek için sokaklara döküldü. Başkent Santiago’da binlerce kişi, göstericilerin başlıca toplanma yeri olan İtalya Meydanı’nı doldurdu. Santiago’da gösterilerin pasif düzenlenmesi için çağrıda bulunulmasına rağmen yer yer göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşandı.

Göstericiler ateş yakıp, güvenlik güçlerine sert cisimler fırlattı. Şili basını, İtalya Meydanı’nda yaklaşık 75 bin kişinin pasif gösteriler düzenlediğini yazarken, kimliği bilinmemesi için yüzünü örten grubun, polisle çatıştığını kaydetti. Bazı göstericiler, gün içinde Santiago’daki La Asuncion Kilisesi’ni yağmalayarak, kilisedeki mobilyaları, polise karşı barikat kurmak için cadde ortasında ateşe verdi. Öte yandan, İtalya Meydanı yakınında bulunan Pedro de Valvidia Üniversitesi’nin rektörlüğü olarak kullanılan ve 1915’te inşa edilen bina ateşe verildi.

Çökmeler yaşanan ve büyük zarar gören binadaki yangın, 19 itfaiye ekibinin ve gönüllülerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Üniversite, yangının kasıtlı çıkarıldığı açıklamasında bulundu. Aynı binanın yakınında bulunan Arjantin’in Santiago Büyükelçiliğine giren bir grup gösterici, büyükelçilik binasının camlarını kırdı, ancak olayda yaralanan olmadı. Bu arada, ülkenin Concepcion şehrinde düzenlenen gösterilerde de güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışma yaşandı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.