Dünyanın dört bir tarafında devam eden kitlesel eylemler yönetimlere geri adım attırdı. Şili ve Lübnan’da artırılan vergiler ve yapılan zamları geri çekildi, Hong Kong’da tartışmalı yasa iptal edildi. Göstericileri anladığını söyleyen Şili’nin sağcı lideri Pinera özür dilemek zorunda kaldı

Şili, Lübnan, Hong Kong... Mücadele kazandırdı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şili, Lübnan ve Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ndeki kitlesel eylemler meyvelerini veriyor. Şili ve Lübnan yönetimleri, ekonomik sebeplerle çıkan ayaklanmalara karşın yapılan zamları ve artırılan vergileri geri çekip halka yönelik ekonomik yardım paketleri açıkladı.

NEOLİBERAL BAŞKAN ÖZÜR DİLEDİ

Şili’nin neoliberal politikalarıyla nam salan Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda’da düzenlediği basın toplantısında, halkın taleplerini göz önüne aldığını ve bir dizi ekonomik yardım planının hayata geçirileceğini açıkladı. Sükunet çağrısı yapan Pinera, “Halkın meşru ihtiyaçları ve sosyal talepleri karşısında Şilililerin bize vermek istediği mesajı alçak gönüllülükle ve net bir şekilde aldık. Yıllardır sorunların yığıldığı ve biz de dahil çeşitli hükümetlerin bu durumun büyüklüğünü idrak edemediği doğrudur. Bu konuda ileri görüşlü olamadığımızı kabul ediyor ve bu nedenle özür diliyorum” ifadelerini kullandı. Pinera, protestolara son vermek amacıyla muhalefet ve iktidar partileri ile yaptığı görüşme sonrasında hazırlanan ve 10 ana maddeden oluşan “Sosyal Gündem” isimli ekonomik yardım paketini açıkladı. Ülkedeki birçok işçi sendikasını çatısı altında toplayan Üniter İşçi Merkezi (CUT) ise iki günlük genel grev ilan etti.

LÜBNAN’DA İSTİFA İSTENİYOR

Lübnan’da protestocuların oluşturduğu “Devrim Gençleri” adlı grup tarafından yapılan yazılı açıklamada, barışçıl gösterilere devam edildiği ve devrim hedeflerine ulaşıncaya kadar Lübnan’ın meydan ve sokaklarından çekilmenin söz konusu olmayacağı belirtildi. Geçtiğimiz gün ekonomik yardım paketi açıklayan Başbakan Saad el-Hariri hükümetinin istifaya çağrıldığı açıklamada, ülkede erken seçimlere hazırlık olarak halkın güvendiği bir teknokrat hükümeti oluşturulması talebinde bulunuldu. “Devrim Gençleri”, Lübnan’da 17 Ekim’de başlayan hükümet karşıtı gösterilerde dillendirilen talepler doğrultusunda sivil aktivistlerin oluşturduğu bir grup olarak biliniyor.

Hong kong’da yasa resmen iptal

Çin’in Hong Kong Özerk İdare Bölgesi’nde ise Hong Kong Hükümeti Güvenlik Bakanı John Lee, şüphelilerin Çin ana karası, Çin’in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan’a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısını resmen geri çektiklerini duyurdu. Protestoların gittikçe şiddetlenmesi üzerine Baş Yönetici Carrie Lam, temmuzda tasarının “öldüğünü” açıklamış, gösterilerin kesilmemesi üzerine 4 Eylül’de tasarının geri çekileceğini duyurmuştu. Hong Kong’da protestolara sebep olan şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına yol açan davadaki sanık Chan Tong-kai ise cezaevinden çıktı.