Şilililer, ‘dünyanın en ilerici anayasası’ veya ‘umudun anayasası’ gibi tanımlamalar yapılan anayasa değişikliği taslağını oylamak üzere bugün sandık başına gidiyor. Son göstergeler oylamada ‘ret’ eğiliminin önde olduğunu gösteriyor. Nihai sonucu ‘kararsız’ seçmen belirleyecek.

Şili, yeni anayasa için sandık başına gidiyor: Son durum ne?
Şili'deki son 'kabul ediyorum' mitinginde ülkenin eski Devlet Başkanı Allende'nin fotoğrafları taşındı (AA)

Bugün Şili, başta ülkede hüküm süren keskin eşitsizlikleri gidermek üzere tasarlanan yeni anayasa önerisini oylayacak. Augusto Pinochet’nin diktatörlüğü sırasında yazılmış olan yürürlükteki anayasa birçok değişiklik geçirmiş olmasına karşın Şilililerin çoğu anayasanın meşruiyetten yoksun ve serbest piyasa odaklı olduğu düşüncesinde.

Bianet’in CNN International Şili muhabiri Daniela Mohor W.’nin yazısından yaptığı çeviriye göre, 2020’deki protestolar ve toplumsal altüstlük, dönemin cumhurbaşkanı Sebastien Piñera’yı yeni bir anayasa için referandum çağrısı yapmaya zorladı ve nihai anayasa taslağı bu yıl Piñera’nın yerine geçen solcu cumhurbaşkanı Gabriel Boric’e sunuldu.

Şili’de seçmenlerin yüzde 78’i Ekim 2020’deki ilk referandumda anayasa değişikliği fikrini desteklemiş olsalar da Pazar günü oylanacak taslak konusunda hala bölünmüş görünüyorlar.

Taslağın Temmuzda kamuoyuna açıklanmasından kısa süre sonra, değişik kuruluşlarca yapılan anketlerde metnin reddine yönelik eğilimin güçlenmeye başladığı görüldü. Hükümet de gidişin bu yönde olduğuna yönelik beyanlarda bulundu.

Son anketlere göre, “ret” eğilimi “kabul”ün yüzde 10 önünde görünüyor, ancak oy kullanacakların yüzde 17’si kararsız ve referandumda önceki seçimlerden farklı olarak oy kullanmak zorunlu. Bütün bu etmenler, gerçek oylama sonucunu kesine yakın bir biçimde öngörmeyi olanaksızlaştırıyor ve “kabul” cephesinin umutlarını ayakta tutuyor.

SON MİTİNG

Augusto Pinochet döneminde yürürlüğe konulan anayasanın yerini almayı amaçlayan yeni anayasa taslağını onaylamak için bugün yapılacak referandum öncesinde başkent Santiago'da "Kabul ediyorum" mitingi düzenlendi. Mitingde, Pinochet darbesinde ölen Şili’nin sosyalist eski Devlet Başkanı Salvador Allende’nin resimleri de taşındı.

Daniela Mohor W.’nin yazısının tamamına bianet’ten ulaşabilirsiniz.