Aydın Çine'de maden işletmelerinde olumsuz koşullarda çalışırken silikozis hastası oldukları için işten çıkarılan maden işçileri, “Bizi hasta eden patronlardan hem de bu sağlıksız şartlarda çalıştırılmamıza göz yuman devlet kurumlarından haklarımızı almakta kararlıyız” dedi

Silikozis hastası maden işçileri: Haklarımızı almakta kararlıyız

AYCAN KARADAĞ

Aydın’ın Çine ilçesindeki maden işletmelerinde çalıştıkları sırada silikozis hastası oldukları için işten çıkartılan işçiler, bugün Çine Belediye Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya işçilerin aileleri, Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP), Genel Maden İşçileri Sendikası, Eğitim Sen Çine Temsilciliği de katıldı.

Basın açıklamasını okuyan silikozis hastası maden işçileri Uğur Aydoğdu ve İlyas Tekin, "Bizleri, üç kuruş fazla kar edeceğim diye gerekli önlemleri almayan, koruyucu maskeleri vermeyen şirket patronları hasta etti. Bizlerin hastalığından devlet kurumları da doğrudan sorumlu. Bu işletmeler gereği gibi denetlense, çevre, sağlık ve iş güvenliği önlemleri almayanlara caydırıcı yaptırımlar uygulansa hiçbirimiz silikozise yakalanmayabilirdik. Şirketler kendilerini ‘meslek hastalığı’ tanısı konulmasın diye farklı gerekçelerle işten çıkardık. Silikozis olduğumuzu başka işlere girmek için sağlık raporu aldıklarını öğrendik. İş bulamadığımız için açlığa, yoksulluğa ve ölüme ter edildik” diye konuştu.

PATRONLARI İÇİN BİZLERİN CANININ HİÇBİR DEĞERİ YOK

Yüzlerce işçinin kendilerini hasta eden maden işletmelerinde benzer koşullarda çalıştığını vurgulayan işçiler, "Bizler silikozis hastası yapılıp vicdansızca işten çıkarılan işçiler şunu yaşayarak gördük ki; maden işletmelerinin patronları için bizlerin canının, hasta olmasının hiçbir değeri yok. Bir işçi hasta olursa dışarıda bekleyen onlarca işsiz var diye düşünüyorlar. Karlarından kısmamak için de bizim çalışma ortamımızı, koruyucu maskelerimizi almaya yanaşmıyorlar. Eğer sesimizi çıkarmazsak bunu asla yapmayacaklarını görüyoruz, biliyoruz. Bizler birlik olarak hem bizi hasta eden patronlardan hem de bu sağlıksız şartlarda çalıştırılmamıza göz yuman devlet kurumlarından haklarımızı almakta kararlıyız" şeklinde konuştu.

Tüm maden işçilere mücadele çağrısı yapan işçiler, "Patronlar, maden işletmeleri yasalara göre bizlerin insanca çalışacak koşulları oluşturmak zorunda. Sağlıklı koşullarda çalışma hakkımızdan vazgeçmeyelim ve bu sağlamak için sendikalarımızda örgütlenerek birlikte mücadele edelim" dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.