Şilili feministler ulusal stadyumu doldurdu

Şili'nin başkenti Santiago'da bulunan ulusal stadyumda toplanan binlerce kadın, erkek şiddetine karşı kitlesel bir gösteri gerçekleştirdi.

Şili'nin başkentinde bulunan Ulusal Stadyum'da toplanan binlerce kadın, erkek şiddetine karşı kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

Santiago genelinden binlerce kadın, siyah kıyafetler ve kırmızı eşarp giymiş halde stadyumda bir araya geldi ve içerisinde "Sorun nerede olduğumda veya nasıl giyindiğimde değil, sen tecavüzcüsün" gibi sözler bulunan marşlarını seslendirdiler.

Düzenlenen eylemle ilgili AFP'ye konuşan 66 yaşındaki Jacqueline Saintard, "Bu tecrübeyi binlerce kadınla paylaşmak muhteşemdi" ifadesini kullandı.

Dünya çapında karşılık bulan ve çok sayıda şehir merkezinde gerçekleştirilen bu eylem tarzı, ilk olarak feminist grup LasTesis tarafından Şili Valparaiso'da gerçekleştirilmişti.

Şili'de devam eden hükümet karşıtı protestolarla birleşen bu eylemlilik süreci ise dünya çapında yayılmaya devam ediyor.

Konuya ilişkin yayınlanan bir Birleşmiş Milletler (BM) raporunda da, Latin Amerika genelinde geçen sene 3500'den fazla kadının katledildiği belirtildi.

Şili'de feministlerin 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle hazırladığı dans performansı tüm dünyaya yayıldı. Fransa, İspanya ve Kolombiya'da kadınlar sokağa çıkmıştı.

1973'te binlerce kadının cinsel istismara ve işkenceye maruz bırakıldığı yer

Şili'de 1973'te yapılan Pinochet Darbesi sonrasında, önceki hükümet sempatizanları, sol partiler ve sendika üyeleri toplu halde tutuklanınca stadyumlar, konferans salonları ve okullar gibi resmi binalar toplama kampına dönüştürüldü. Bu şekilde sadece Şili Ulusal Stadyumu'nda 40.000'den fazla tutuklu bir araya getirilmişti. Ana stadyum erkek tutuklular için kullanılırken, yüzme havuzu bölümüne kadın tutuklular alındı. Soyunma odaları, tuvaletler ve veledrom sorgulama ve işkenceler için kullanıldı.

Binlerce kadının cinsel istismara maruz bırakıldığı Ulusal Stadyum'da 1973 Eylül'ünde alıkonan bir kadın tutuklu sorgusunu anlatırken, “Hamileydim ve bir grup asker tarafından işkence gördüm, tecavüze ve cinsel tacize uğradım" demişti.

Ünlü Şilili gitarist-şarkıcı Víctor Jara bu stadyumda öldürülmüştür.