Dünyaca ünlü Şilili yazar Luis Sepulveda, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 71 yaşındaki Luis Sepulveda, Şubat ayının sonunda Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı

Şilili yazar Luis Sepúlveda Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Usta edebiyatçı Luis Sepúlveda, geçtiğimiz Şubat ayının sonunda koronavirüsü teşhisi ile hastaneye kaldırılmıştı. Latin Amerika edebiyatının en büyük isimlerinden birisi olan Luis Sepúlveda, bugün hayata gözlerini yumdu.

Observador’un haberine göre; büyülü gerçekçilik akımının da önemli bir temsilcisi olan Luis Sepúlveda’ya Portekiz’de katıldığı bir festivalin ardından koronavirüs teşhisi konulmuştu. Festivaldeki tüm katılımcılar daha sonra karantina altına alınmıştı.

1949’da Şili’nin Ovalle isimli köyünde doğan Şilili yazar 20. yüzyılın ikinci yarısında yaşanan 68 Hareketi, Vietnam Savaşı, Pinochet diktatörlüğü dönemi gibi birçok döneme tanıklık etmişti.

TÜRKİYE’DE DE KİTAPLARI YAYINLANDI

Sepúlveda’nın Martıya Uçmayı Öğreten Kedi, Aşk Romanları Okuyan İhtiyar, Mutluluğa Dair Bir Düşünce ile Miks, Maks ve Meks’in Öyküsü kitapları Can Yayınları tarafından Türkçe olarak basıldı.

♦ ♦ ♦

LUIS SEPULVEDA KİMDİR?

Luis Sepulveda (4 Ekim 1949, Ovalle), Şilili yazardır.

Gençliğinde içinde yer aldığı politik etkinlikler nedeniyle işkenceye uğradı ve 25 yaşında ülkesini terk etmek durumunda kaldı. Bunun ardından, birçok Güney Amerika ve Avrupa ülkesinde yaşadıktan sonra, 1980 yılında Almanya'ya taşındı. Ailesiyle birlikte on yılı aşkın bir süre bu ülkede yaşadı. Sepulveda, 1997'den beri İspanya'da, Asturias'ta yaşıyordu.

Dünyanın hemen her yerini dolaşmış olan yazar, Green Peace üyesidir; UNESCO'nun kimi çalışmalarında da görev almıştır.

Sepulveda, sürgüne gittiği dönemde yazmaya başladı;kendi yaşamı, doğa, ülkeler ve halklar hakkında, kısa öykü, roman, oyunlar, radyo oyunları ve deneme türünde yapıtlar verdi. Birçok ödül aldı. Uluslararası alandaki ilk çıkışını, Türkiye'de Can Yayınları'ndan çıkan Aşk Romanları Okuyan İhtiyar'la yaptı.

Bunu izleyen yapıtları arasında yine Can Yayınları tarafından yayımlanan Dünyanın Sonundaki Dünya, Martıya Uçmayı Öğreten Kedi sayılabilir.