CHP'li Ahmet Kaya, KYK öğrenim kredisi borçlarına ait faizlerin silinmediğine ilişkin şikayetleri Meclis gündemine taşıyarak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'te soru önergesi verdi. Kaya, "Borcunu kapatmak için vergi dairelerine giden gençlerimiz borç anaparaları dışında tutarları görünce deyim yerindeyse şok oldular" dedi.

Silinmeyen KYK borç faizleri Meclis gündeminde: "Öğrenciler şok oldu"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi borçlarına ait faizlerin silinmediği yönünde gelen şikayetler üzerine konuyu TBMM gündemine taşıdı.

KYK borçlarının gecikme faizlerinin gecikme zammına dönüştürüldüğü ve vergi dairelerine devredilen KYK borçlarının faizlerinin silinmediği konusunda çok sayıda gencin kendisine ulaşarak şikayette bulunduğunu ifade eden Kaya, TBMM’de verdiği soru önergesinde; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye, vergi dairelerine devreden kredi borçlarının faizlerinin neden silinmediğini ve KYK faiz borcu nedeniyle kaç öğrenciye haciz işlemi ve banka hesabı blokesi uygulandığını sordu.

KREDİLERİN FAİZİ ANA BORCU GEÇTİ

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Kaya, “Milyonlarca öğrencimizin KYK kredi borçlarının faizlerinin silinmesi konusunu, Cumhuriyet Halk Partisi olarak Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde gündeme getirdik ve mağduriyetlerin son bulması için mücadele verdik. Yakın döneme kadar 6 milyon öğrencimiz KYK borçlusu, 400 bin öğrencimiz de icralık durumdaydı. Okulunu bitirip mesleğini icra etmek isterken iş arayan ve bulamayan öğrencilerimize insafsızca haciz takipleri başlatıldı. Kredilerin faizleri, ana para borcunu geçer hale geldi. Bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için biz üzerimize düşeni yaptık. Fakat kredi borçlarının faizlerinin silinmesi konusu yasalaşmış olsa da hala birçok gencimizin borç faizlerinin silinmediğini öğrendik. AKP, bir an önce verdiği sözü tutmalı ve borç anaparası dışında bir ödeme talep etmemelidir” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya TBMM’ye verdiği önergesiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Muharrem Kasapoğlu 1 milyon 392 bin 629 öğrencinin KYK borcu faizlerinin silindiğini söylese de, borcunu kapatmak için vergi dairelerine giden gençlerimiz borç anaparaları dışında tutarları görünce deyim yerindeyse şok oldular. Hatta KYK borcu nedeniyle birçok gencimizin hesaplarına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bloke konulduğu yönünde şikayetler alıyoruz. Üstelik borç yapılandırması için başvuran öğrencilerimiz, yapılandırma talep formunu imzaladıktan sonra bu kez de tecil faizi nedeniyle ana paranın 3-4 katı zamlarla karşılaştılar.

Bu durumun sebebini soru önergemiz ile Hazine ve Maliye Bakanı’na soruyoruz. Hesaplardan gecikme faizi gitti, yerine gecikme zammı geldi. Mağduriyetler giderileceği yerde büyütüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati, yılbaşından önce bu durumla ilgili torba yasayı işaret etmişti. Yılbaşı geçeli çok oldu, bu durumla ilgili herhangi bir adım da atılmadı. Sayın Bakan kanunla düzenlenmiş bir işlem için, yeniden kanuni düzenlemeyi işaret ediyor. Bunun adı iş bilmezliktir, beceriksizliğin tescil edilmesidir. Milletin aklıyla alay etmektir.”

BAKAN NEBATİ'YE SORULAR

Kaya önergesinde Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’ye şu soruları yöneltti:

1- Vergi dairelerine intikal eden KYK borçlarının gecikme faizlerinin yerine gecikme zammının işlendiği doğru mudur, doğru ise gerekçesi nedir?

2-​2020-2021 ve 2022 yılı içerisinde KYK kredi borcu nedeniyle kaç öğrenci hakkında vergi daireleri (ayrı ayrı belirtilmek suretiyle) haciz işlemi ve hesap blokesi işlemi uygulamıştır?

3- ​7420 Sayılı Yasanın Resmi Gazete’de yayınlandığı 09.11.2022 tarihinden itibaren kaç öğrencinin gecikme faizi silinmiş, kaç öğrenci hakkında yasada düzenlenmesine rağmen işlem yapılmamıştır?

4-​Gecikme faizinin gecikme zammına dönüştürülmesindeki amaç nedir? Bakanlığınız KYK borçlarının faizlerinin silinmesine yönelik yasal düzenleme hakkında tüm vergi dairelerine genelge yoluyla bildirimde bulunmuş mudur?

5-​Mağduriyetlerin giderilmesine yönelik yeni düzenleme ne zaman yapılacaktır?