Silopi’de cinayete karşı kadınlar sokağa çıktı

Şırnak'ın Silopi ilçesinde önceki gün 37 yaşındaki Sakine Külter'in katledilmesi kadınlar tarafından protesto edildi. İkisi engelli beş çocuk annesi Külter'i bıçaklayarak öldürüp şehir çöplüğüne atan İbrahim Barkın tutuklandı.

DHA'nın haberine göre; Silopi Sanat Sokağı'nda toplanan bir grup kadın dün eylem yaparak cinayeti protesto etti. Grup adına Silopi Belediyesi Kadın Kültür Merkezi'nden sosyolog Evin Hasanoğlu bir konuşma yaptı. Hasanoğlu "Biz bugün şiddete ve kadın kıyımına son derken bile dünyanın her yerinde kadınlar şiddete, hakaret, taciz ve tecavüze uğruyor. Şiddet ve katliamlar bir toplumsal sorun, bir insan hakları ihlalidir. Kadının konuşmasından, gülüşünden, giyiminden, kuşamından, kadının her türlü eylemini şiddet uygulamak için kendine haklı bir sebep olarak gören erkek egemen zihniyetin bakış açısı, şiddeti ve kıyımı meşru kılıyor. Bugün Silopi’de erkek terörüne bir kadın daha kurban etmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Sakine Kültür’e yapılan bu vahşet bütün topluma yapılmıştır” dedi. Açıklamanın ardından kadınlar 2 dakikalık oturma eylemi yaptı. Kadınlar sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Külter’i öldürdüğünü itiraf eden, Özel Harekat Ocakları Şırnak İl Başkanı İbrahim Barkın tutuklandı. Külter'in gözaltına alınan kardeşi ve bir yakını ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Evinde bir miktar parasının da gasp edildiği belirlenen Sakine Külter cinayetiyle ilgili Silopi Başsavcılığınca soruşturma çok yönlü sürdürülüyor. Külter'in öldürülmeden bir ay önce geriye dönük telefon HTS kayıtları inceleniyor.