Silopi’de ev baskınlarını engellemek isteyen yurttaşların üzerine ağır silahlarla ateş açıldı. Üç kişi yaşamını yitirirken onlarca sivil yaralandı

Silopi'de savaş provası: İktidar uğruna canlar gidiyor!

ELÇİN YILDIRAL

Şırnak’ın Silopi ilçesinde polis, kazılan hendekleri kapatma gerekçesiyle Başak ve Barbaros Mahallesi’nde düzenlediği ev baskınlarını ve gözaltıları protesto eden halkın üzerine ateş açtı. Ağır silahlarla açılan ateş sonucu 58 yaşındaki Hamdin Ulaş, 17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tanboğa ve 30 yaşındaki Kamuran Bilin yaşamını yitirdi. Saldırıda onlarca kişi ise yaralandı. Yaralılar Silopi Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

KESKİN NİŞANCILAR VURDU

BirGün’e konuşan Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, çatılara keskin nişancıların yerleştirildiğini kaydetti. Aydemir, Tandoğan’ın evinin avlusundayken keskin nişancılar tarafından göğsünden vurulduğunu, Ulaş’ın da komşusunun evinde çıkan yangını söndürmek isterken yine keskin nişancılar tarafından hedef alındığını söyledi. Aydemir, vekillerle birlikte mahallelere girmeye çalıştıklarını ancak buna izin verilmediğini belirterek, ambulansların dahi çatışma alanına sokulmadığını kaydetti. Vekillerin Valiyle görüştüğünü ifade eden Aydemir, “Vali, mahallelerde gerilla olduğu, operasyonların da bu nedenle yapıldığını söylemiş. Ancak mahallelerde siviller yaşıyor. Ölenler de yaralananlar da sivil” diye konuştu.

SARIYILDIZ: HALK TARANDI

Şırnak HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız da, 15’in üzerinde yaralı olduğunu belirterek, “Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın yeni bir süreç başlatmasıyla birlikte bölge illerinde şu ana kadar bin 300 kişi gözaltına alındı. Dün sabah saatlerinde yine baskın yapılmak istenince halk buna karşı koydu ve çatışma başladı” dedi. Durumun oldukça gergin olduğunu aktaran Sarıyıldız, yaralılardan bir kaçının durumu ağır olduğunu ve bölgedeki hastanelere sevk edildiklerini söyledi.

YEDİ YAŞINDA BİR ÇOCUK DA YARALANDI

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de evlerine kurşun isabet etmesi sonucu 7 yaşında bir çocuğun yaralandığını aktardı. HDP’li Ferhat Encü, 5 yaralı Şırnak Devlet Hastanesi’nde, birçok yaralı Silopi Devlet Hastanesi’nde. 1 kişi ağır olduğu için Batman’a kaldırıldı. Net sayıya ulaşamadık ama yaralı sayısı 10’dan fazla” dedi.

VALİLİK: CAN GÜVENLİĞİ İÇİN YAPTIK

Şırnak Valiliği yaptığı yazılı açıklamada “İlçe sakinlerinin can ve mal güvenliğini tehdit eden, güvenlik güçlerine saldırıda bulunan bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik operasyon düzenlendiğini” belirterek çıkan olaylarda ikisi polis memuru beş kişinin yaralandığını ve üç kişinin de öldüğünü ifade etti.

Öte yenden HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş başkanlığındaki heyeti Silopi’ye gönderiyor. Heyette milletvekilleri Edip Berk, Feleknas Uca gibi isimler yer alıyor. Heyete Şırnak milletvekilleri de dahil olacak. HDP’den yapılan açıklamada, “Durumun normale dönmesini sağlamak ve yaşanan olayları yerinde incelemek üzere aralarında milletvekillerimizin de yer aldığı bir heyet Silopi’ye gitmektedir” denildi.

POLİS DOKTORUN BAŞINA SİLAH DAYADI

Silopi’de 4 polisin yaralanması üzerine Devlet Hastanesi’ne baskın yapan polisler, gece nöbetindeki doktor Serdar Acar’ın başına silah dayadı, zorla çatışma bölgesine götürmeye çalıştı.

BirGün’e konuşan doktor Serdar Acar, aslen Aile Hekimi olduğunu ancak doktor yetersizliğinden dolayı devlet hastanesinde de görev aldığını belirterek, yaşananları şöyle anlattı: “Gece Acil serviste nöbetim vardı. Hastanede tek doktor bendim. Silopi’deki çatışmalarda 4 polisin yaralanması üzerine 50’nin üzerinde polis hastaneye gelerek, tedavileri için beni çatışma alanına götürmek istediler. Ancak ben hastaneyi bırakamayacağımı söyledim. Acil ambulans çağırmamızı istediler. Biz de ambulans için 112’yi aramaları gerektiğini belittik. Bunun üzerine başıma silah doğrulttular. İteleyerek beni araca bindirmeye çalıştılar. Ancak daha sonra yaralı polisleri hastaneye getirmeye karar verdiler. Yaralı 4 polisi hastaneye getirdiler. Polislerden ikisinin durumu ağırdı, onları başka hastaneye sevk ettik.”

SİLAHLARLA KUŞATTILAR

“Hastaneye tüm giriş çıkışlar polis kontrolündeydi. Hepsinde uzun namlulu silahlar vardı” diyen doktor Acar, gelişmeleri şu sözlerle aktardı: “Birçoğu uzun sakallıydı. Hastane personeline de saldırarak, silahla tehdit ettiler. Daha sonra yaralı siviller getirildi hastaneye. Sivillerden 7’si yaralıydı, ikisinin durumu ağırdı. Genç olan göğsünden vurulmuştu. Diğerinin ise vücudunda 4 mermi izi vardı. İkisini de kurtaramadık. Polisler, hastaneye yaralılarını getiren vatandaşları da darp etti. Onlara silah doğrultarak dağılmalarını istedi. Araçlarının camlarını kırarak zarar verdi. Ayrıca hastane içerisinde rastgele ateş açtılar.”

HASTANE KAYITLARINDA GÖRÜNTÜ VAR

Kendisinin de bir devlet memuru olduğunu söyleyen Acar, “Polisler gibi ben de görevimi yapıyorum. Suç işlemedik. Bir şey yapmadık. Böylesi bir muameleyi hak etmedik” dedi. Daha önce böylesi bir durumla karşılaşmadığını belirten Acar, başına silah doğrultan polisi net olarak hatırladığını, hastanenin kamera kayıtlarında her şeyin ortaya çıkacağını, polisler hakkında pazartesi günü suç duyurusunda bulunacağını söyledi.