Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Silvan tanklarla kuşatılırken, helikopterlerden halka ateş açıldı. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda yurttaş ağır yaralandı, ölenlerin sayısı ise bilinmiyor!

Silvan tankların ve helikopterlerin bombardımanı altında

ELÇİN YILDIRAL
e.yildiral@gmail.com

Diyarbakır Silvan’da Tekel, Mescit ve Konak mahallerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı dün dokuzuncu gününü geride bırakırken, tanklarla tamamı kuşatılan ilçede helikopterden sivillerin üzerine ateş açıldı. Çatışma ve patlama seslerinin kesilmediği ilçede ölenlerin sayısı ise bilinmiyor. İlçeden çocukların da vurulduğu yönünde haberler geliyor.

İlçede çıkan çatışmada bir teğmen yaşamını yitirirken, bir uzman çavuş da ağıor yaralandı. DİHA’nın haberine göre, çatışmalarda yedi yaşındaki Abdullah Güney’in ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca ise önceki gün ablukayı aşarak ilçeye giren ve aralarında üç milletvekili de bulunan parti heyetiyle irtibatlarının kesildiğini açıkladı.

Diyarbakır Valiliği ise Silvan ile ilgili asılsız haberler yapıldığını öne sürerek, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanmasına yönelik güvenlik güçlerince yoğun bir çaba gösterildiğini savundu.

Silvan’da bulunan HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, ilçede yaşananları BirGün’e anlattı. Camilerden sık sık anons yapılarak sivillerin ilçeyi boşaltması istendiğini belirten Aslan, bu durumun daha yoğun bombardımanın gerçekleşeceğine işaret ettiğini söyledi. Silvan’ın etrafının tanklarla çevrili olduğunu ifade eden Aslan, “Sadece sokağa çıkma yasağı ilan edilen mahaller değil, tüm ilçe abluka altında. Tanklardan ve helikopterden ilçeye rastgele ateş açılıyor. Şu anda bir helikopterden açılan ateşe şahit oluyoruz. İlçeye sürekli askeri sevkiyat yapılıyor. Kolluk kuvvetlerinin yanına konuşmak için gitmek istediğimizde ya zırhlı aracı üzerimize sürüyorlar ya da kapıları açmıyorlar. Ölü sayısının artmasından korkuyoruz” diye konuştu. İlçede çatışmanın olmadığını, tek taraflı olarak devletin sivil halka saldırı olduğunu söyleyen Aslan, halkın yok edilmek istendiğini ifade etti.

silvan-tanklarin-ve-helikopterlerin-bombardimani-altinda-87431-1.'Sokağa çıkma yasağı olmayan yerde yaralandılar'
Yetkili tek bir muhatap dahi bulamadıklarını aktaran Aslan, “Vali, kaymakam kimseyle görüşemiyoruz. Telefonlarına çıkmıyorlar. Bizleri kabul etmiyorlar” diye belirtti.
Aslan, dün sabah iki çocuğun bir saat içerisinde yaralandığını kaydederek, “12 yaşındaki İbrahim Yazkent Konak mahallesi’nde evine isabet eden şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu bacağından yaralandı. 7 yaşındaki Abdullah Güney de Özgürlük Meydanı olarak adlandırılan yerde ayağından ve karnından Özel Harekat’ın açtığı ateş sonucu yaralandı. Burası sokağa çıkma yasağının olmadığı yer” diye kaydetti.


'Sakalılar ve Arapça konuşuyorlar'
Aslan sakallı ve Arapça konuşan silahlı kişilere de dikkat çekerek şunları anlattı: “ Bizzat sağlık personeli anlattı. Hastaneye sakallı ve Arapça konuşan kişiler baskın yaparak rastgele ateş açmışlar. Saldırgan bir tavırları olduğunu belirtiyorlar. Bu kişilerden çok korktuklarını ve onlardan kaçtıklarını anlattılar. Bu kişiler kimdir bilmiyoruz. IŞİD militanları olmalarından şüpheleniyoruz."

İnsanların günlerdir dışarıya çıkamadığını, evdeki erzaklarının bitmesinden dolayı gıda sıkıntısı yaşandığını kaydeden Aslan, İbrahim Yazkent’in annesi hastane bana çocuklarına günlerdir bir ekmek bile veremediğini söyledi. İnsanlar bu halde. Perişanlar. Dışarından yiyecek getirilmesine de izin verilmiyor” dedi.

'Dünya sesimizi duymuyor'
Aslan, “İsrail’in Gazze ve Filistin’e yaptığının daha fazlası burada hakla yapılıyor. Birleşmiş Milletlerden gözlemciler en azından bu kentlere girerek, gözlem yapabiliyor, insanların ihtiyaçlarını kısmen de olsa giderilmesine izin veriliyor. Dünya kamuoyunda buradaki vahşet gündem olabiliyor. Ancak burada tek bir gözlemci dahi yok. Kimse sesimizi duymuyor. Dünya kamuoyunda hatta Türkiye’de dahi gündem olamıyoruz. Cumhurbaşkanı ve Başbakan İsrail’in gerçekleştirdiği vahşeti anlatacağına gelsin kendi ülkesinde kendi halkına yönelik gerçekleştirdiği vahşeti anlatsın” diye konuştu.

silvan-tanklarin-ve-helikopterlerin-bombardimani-altinda-87432-1.