Çığlık köyünde açılmak istenen maden ocağına karşı yurttaşlar bir araya gelerek tepki gösterdi. Köylüler, maden ocağına verilen ÇED olumlu kararının iptalini talep etti.

"Şimdi susarsak yarın toprağımız kalmayacak"

Metin YETİM

Katliam projelerin hedefindeki Malatya Doğanşehir Çığlık köyünde yeni bir maden ocağı daha açılmak isteniyor. Aybeks Mineral Madencilik tarafından yapılması planlanan demir madenine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verildi. Verilen kararın ardından dün gerçekleştirilen basın açıklamasıyla projeye ve ÇED kararına tepki gösteren yurttaşlar, mücadele çağrısı yaptı.

Çığlık Dayanışması adına konuşan Güngör Yıldırım, ‘‘Biz eğer bugünden başlayarak bu yağmacılara, madencilere karşı mücadele etmezsek yarın çok geç olacaktır. Eğer şimdi sesimiz yükseltmezsek yarın ekip biçebileceğimiz bir toprağımız kalmayacaktır. Eğer şimdi birleşmezsek yarın hayvanlarımız otlatabileceğimiz meralarımız olmayacak, yeraltı ve içme sularımız kullanılamayacak hale getirilecek’’ dedi.

'KARAR İPTAL EDİLMELİ'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına seslenen Yıldırım, “Yerli ve yabancı şirketlerin ve onların destekçileri, köylülere ‘yolunuzu asfalt yapacağız, su vereceğiz, iş vereceğiz’ gibi yalanlarla bu çevre talanını herkese kabul ettirmeye çalışacaklar. Bu ucuz yalanlara karşı her zamankinden daha uyanık olmalıyız. Buradan başta hükümete, Tarım Bakanlığı’na sesleniyoruz; köyümüzün yanı başına açılmak istenen Demir ve feldispat ocağının ÇED olumlu raporu bir an önce iptal edilmelidir” diye konuştu.

simdi-susarsak-yarin-topragimiz-kalmayacak-879915-1.