Sinan Ateş cinayetinde sır perdesi aralanmış değil. MHP ve Ülkü Ocakları’nın sessizliğini koruması ve İl Yöneticisi Ufuk Köktürk’ün şüpheliler arasında bulunması ‘iç hesaplaşma mı?’ sorusunu gündeme getirdi.

Sinan Ateş cinayeti bir iç hesaplaşma mı?
Sinan Ateş’in cenazesine MHP’den ve Ülkü Ocakları’ndan hiçbir yetkili katılmadı. (Fotoğraf: DHA)

Politika Servisi

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in ölümünün üstünden günler geçti ama suikastın üstündeki perde hâlâ kalkmış değil. Ateş’in ölümünden hemen önce MHP’liler tarafından tehdit edildiği iddiası, İYİ Partililerle fotoğraf vermesi, MHP’nin ve Ülkü Ocakları’nın olaya ilişkin sessizliği İçişleri Bakanlığı’nın herhangi bir açıklama yapmaması birçok soru işareti yarattı. Suikastta adı geçenlerden birinin MHP İstanbul İl Yöneticisi olması da ‘bir hesaplaşma mı’ sorusunu gündeme getirdi.

Suikasta ilişkin akılda kalan bazı soru işaretleri şöyle:

•MHP’lilerden tehdit

2019’da Ülkü Ocakları Başkanlığı’na getirilen Ateş 2020’de Bahçeli ile ters düşerek bu görevden alındı. Ateş’in o günden beri Bahçeli’yle ters düşen ve gelecekte ‘genel başkan olacak adaylar’ arasında yer aldığı için MHP’liler tarafından tehdit edildiği iddia edildi. Medyascope’a konuşan eski bir ülkücü “Daha önce de takip ediliyordu, tehditler alıyordu. Birkaç ay önce görüştüğümüzde aldığı tehditlerden bahsetmişti” ifadelerini kullanmıştı. Ateş’e yakın olduğu bilinen eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı da daha önce bıçaklı saldırıya uğramıştı.

•İYİ Partililerle görüşme

Sinan Ateş, suikasttan saatler önce İYİ Partili eski ülkücülerle görüşme gerçekleştirdi. Ateş görüşmeyi Instagram hesabından paylaştı ve “davamızın aksaçlılarıyla” notunu düştü. Fakat bu görüşmenin OdaTV tarafından haberleştirilmesine tepki gösteren Ateş “Bizim tavrımız da duruşumuz da nettir. Yetiştiğimiz Ocak Ülkü Ocakları, partimiz MHP’dir” demişti. Fakat görüşmenin hemen ardından suikastın gerçekleşmesi dikkat çekti.

•Sessizlik

Ateş 30 Aralık 2022’de suikasta uğramasına rağmen arada geçen sürede ne geçmişte başkanlığını yaptığı Ülkü Ocakları’ndan ne de MHP’den herhangi bir açıklama geldi. Erşan Kuneri dizisinden TTB’ye kadar hemen her konuda yorum yapan Devlet Bahçeli taziye mesajı dahi yayımlamadı. Yine MHP’ye yakınlığıyla bilinen Türkgün gazetesinde de suikasta ilişkin tek satır haber geçmedi. Sessizlik MHP ile de sınırlı değil. İktidarın büyük ortağı AKP’den de hiçbir açıklama ya da taziye mesajı gelmedi. Yandaş gazetelerin büyük çoğunluğu da olayı görmezden geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sessizlik korosuna katılanlar arasında. Bahçeli gibi onu ilgilendirsin ya da ilgilendirmesin her konuda söz söyleyen Soylu’nun sessizliği de dikkat çekti. Suikastın gerçekleştikten sonra yaklaşık 24 saat hiçbir açıklama yapmayan Ankara Valiliği de olayı sadece iki tivitle geçiştirdi.

•Şüpheli MHP’li ve çeteciler

Gazeteci Alican Uludağ’ın haberine göre suikasta ilişkin gözaltına alınan 5 kişiden biri olan Ufuk Köktürk Ülkü Ocakları Maltepe Şube Yöneticisi. Köktürk aynı zamanda MHP’nin İstanbul İl Yönetim Kurulu listesinde de yer alıyordu. Haberin ardından MHP Köktürk’ü listeden çıkardı, ancak o konuya dair de bir açıklama yapmadı. Gözaltına alınan diğer bir şüpheli ise Doğukan Çep. Çep’in 2013 yılında İstanbul Maltepe’de katledilen Hasan Ferit Gedik’in ölümüne ilişkin davada 35 yıl 4 aylık hapis cezası bulunuyor. Firari olan Çep’in İstanbul’dan Ankara’ya nasıl geldiği de soru işaretleri arasında.

•Köktürk’ün şüpheli olması

Sinan Ateş’in ölümünün ardından yüzlerce MHP’li partilerinden istifa etti. e-Devlet üzerinden istifa ettiklerine dair ekran görüntülerini sosyal medyada paylaşanlar, Ateş'in öldürülmesi sonrası partinin sessiz kalmasını eleştirdi. Bunun yanında MHP İl Yöneticisi Köktürk’ün de şüpheliler arasında yer alması, MHP’nin sessizliği “suikast parti içi hesaplaşma mı?” sorusunu gündeme getiriyor.

•Taşeron çeteciler

BirGün Yazarı Timur Soykan’ın sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilere göre Ufuk Köktürk ile cinayeti işleyenler arasında bir para trafiği olduğu öne sürülüyor. Para trafiğinin cinayetle ilgili olup olmadığı ise incelenirken gözaltına alınan şüphelilerden birinin ifadesinde ilginç şeyler söylediği ortaya çıktı. Yeni Şafak’ın haberine göre şüpheli ‘para için yaptık’ diyerek cinayeti itiraf etti.

•Soruşturma nasıl işleyecek?

Ateş’in suikasta uğraması seçim sathına giren ülkede bu cinayetlerin devam edip etmeyeceği sorusunu da gündeme getirdi. Ateş suikastına dair Emniyet ve İçişleri Bakanlığı’nın yürüteceği çalışma ve cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılıp aydınlatılmayacağı bundan sonrasını da etkileyecek. Eğer titiz bir çalışma yürütülmezse bunun yine siyasi cinayetlere yol açıp açmayacağını önümüzdeki günler ve haftalarda göreceğiz.

***

GÖZALTI KARMAŞASI

Yandaş Sabah gazetesi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 11 kişinin gözaltına alındığını aktardı. İH’nın haberine göre ise 5 kişi gözaltına alındı. Ankara Emniyeti’nden herhangi bir açıklama gelmezken gözaltında olanlar arasında saldırı sırasında motosikleti kullanan Doğukan Çep de yer aldı. Tetiği çektiği iddia edilen Eray Özyağcı ile olayın azmettiricisi ise henüz yakalanamadı. Polisin yakaladığı zanlılar arasında saldırganları İstanbul'dan getiren ve saklanmalara yardımcı olan isimlerin de bulunduğu öğrenildi. Öte yandan Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Yavuz Akgül’den de konuya ilişkin açıklama geldi. Akgül “Liderimiz Bahçeli bir konu hakkında yorum yapmıyorsa bir bildiği vardır” ifadelerini kullandı.