Öğrencilerin talepleri yok sayılarak temmuzdan hazirana alınan üniversite sınavı için görevli bulunamıyor. Pandemi nedeniyle artan derslik sayısını karşılayacak sınav görevlisi bulmakta zorlanan ÖSYM, öğretmenlere istekleri dışında sınav görevi veriyor

Sınava görevli bulamıyorlar

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Öğrencilerin talebi görmezden gelinerek 25-26 Temmuz’dan 27-28 Haziran tarihlerine alınan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için görevli bulunamadığı öğrenildi. Öğretmenler, sağlık endişesi nedeniyle YKS’de görev almak istemeyince ÖSYM, öğretmenlere istekleri dışında sınav görevi vermeye başladı.

YKS tarihinin belirlenmesi sürecindeki plansızlık, sınav görevlisi konusunda yaşanan sorunlarla bir kez daha gözler önüne serildi. Öğretmenler, turizmcilerin baskısı nedeniyle hazirana alındığı öne sürülen sınavda, sağlık endişesi nedeniyle görev almak istemedi.

TURİZMCİLER İSTEDİ

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 25-26 Temmuz’da yapılması planlanan YKS, 27-28 Haziran’a çekilince milyonlarca öğrenci için büyük mağduriyetlere kapı aralandı. Sınavın öne alınması kararında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, “Temmuzda yapılacak sınav, turizm gelirlerini olumsuz etkiler” endişesinin büyük yol oynadığı iddia edildi. İktidarın kendilerinin taleplerini değil, turizmcilerin taleplerini öncelediğini belirten yüz binlerce üniversiteli adayı, karara isyan etti.

ÖĞRETMENLER GÖREV İSTEMEDİ

Öğrenciler, sınavın 27 Haziran’da değil de 25 Temmuz’da yapılması gerektiğini söylerken koronavirüs salgını tamamen bitene kadar sınav yapılmaması gerektiğini savunan öğretmenler de YKS’de görev almak istemedi. Merkezi sınavlar için görevli seçerken üniversite personeline öncelik vererek öğretmenlerin başvurularını sona bıraktığı öne sürülen ÖSYM’nin, bu kez YKS için görevli bulmakta zorlandığı ortaya çıktı.

Sınav için görevli bulmakta zorlanan ÖSYM, ilk olarak öğretmenlere sınava başvurmaları için bir hatırlatma mesajı gönderdi. Salgın nedeniyle sınav yapılacak derslik sayısının artırılması itibarıyla görevli ihtiyacı da artınca, istenilen görevli sayıya halen ulaşılamadı. ÖSYM, sorunun çözümünü, “Öğretmenleri resen görevlendirme” yoluna başvurdu.

Çok sayıda öğretmen, YKS’de görevli olacağını cep telefonlarına gönderilen kısa mesajla öğrendi. Mesajda, öğretmenlerin mesaj ile gönderilen linke tıklayarak sınav görevlendirmelerini onaylamaları istendi. Sağlıklarından endişe eden öğretmenlerin, görevlendirmeye karşı çıkarak iptal ettiği bildirildi.

ON BİNLERCE İMZA TOPLANDI

Milyonlarca öğrencinin eğitim yaşamı açısından kritik öneme sahip YKS ve LGS’nin ertelenmesi Eğitim Sen’in 8 Mayıs’ta başlattığı imza kampanyası üç günde 10 bin imza hedefine ulaştı. Öğrenciler, pandemi nedeniyle motivasyonlarının kaybolduğunu belirterek yetkililerin seslerini duymasını, sınavları ertelemesini istedi.