Sınavlar salgından daha önemliymiş!

BirGün ANKARA

Türkiye’de Omicron varyantı ile birlikte yeniden endişe verici boyuta ulaşan Covid-19 salgını, gözleri sınav döneminde olan üniversitelere çevirdi. Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin anlattıkları ise salgına karşı üniversite yönetimlerinin umursamazlığını gözler önüne serdi. Hacettepe'de sınıfında pozitif vaka çıkan öğrencilere, “Cuma gününe kadar sınavlara gelin, sonra test yaptırırsınız” denildiği öğrenildi.


Ülkede günlük vaka sayısı 60 bine yaklaşmışken Hacettepe Üniversitesi’ndeki öğrenciler, yerleşkedeki Covid-19 önlemlerinin yetersizliğinden de yakındı. HES kodu kontrolünün sabah saat 10.00’dan önce yapılmadığını belirten öğrenciler, “O saatten önce temaslılar ya da pozitif vakalar, ellerini kollarını sağlayarak okula girebiliyor” dedi.

Çok sayıda kişinin “Sınavlara giremem” korkusuyla test yaptırmadığını anlatan öğrenciler, “Pozitif olduğu için sınavları kaçıranların bütünleme sınavına girebileceği belirtildi ama kimse bunu göze almıyor, sınavlarını bir an önce aradan çıkarmak için hastalık durumunu gizliyor” diye konuştu.

SABUN VE PEÇETE YOK

Okulda çok sayıda kişinin hasta olduğunu ifade eden öğrenciler, hijyen koşullarının yetersizliğini ise şu sözlerle dile getirdi:

“Her yer kirli; sabun ve peçete yok. Sınıflarda insanlar, dip dibe oturup sınava girmek zorunda kalıyor. Sınıfta ve okul koridorlarında kalabalık şekilde bekleniliyor. Aynı sınıflarda gün boyu farklı sınavlar yapılıyor ve sınıflar, sınav aralarında havalandırılamıyor. Çok sayıda insanla aynı yere temas etmek zorunda kalıyoruz. Yalnızca kendimiz değil, ailemiz için de tedirgin oluyoruz. Birçoğumuz toplu taşıma kullanmak zorundayız. Ankara’da, potansiyel hastalık yayıcı olarak geziyoruz.”