Sinbo işçileri: Haklı taleplerimizin karşılığını alacağız

Damla Sürgülü

Sinbo işçilerinin uğradıkları baskı ve mobbinge karşı başlattıkları direnişin 200. günü geride kaldı.Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’na (TOMİS) üye oldukları için işten çıkarılan işçiler, Çalışma Bakanlığı’nda gerçekleştirdikleri görüşmede taleplerini iletti.

BirGün’e görüşmeyle ilgili değerlendirmede bulunan TOMİS Yöneticisi Onur Eyidoğan, “Görüşlerimizi ilettik. Yalnız bu taleplerimize bakanlıktan tabii ki olumlu bir yanıt da gelmedi. Daire Başkanı yaptığı konuşmada işçilerin yanında olduğunu, işçilerden yana tavır aldıklarını, her türlü yasayı işçiler için hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Ama pratikte, fabrikalarda yaşanan söylediklerinin tam tersi” diye konuştu.

Pandemi döneminde 200 bin işçinin Kod-29 gerekçesiyle işten çıkarıldığını hatırlatan Eyidoğan, bakanlığın bu konuda aldığı tutumla işçilerin değil patronların bakanlığı olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Eyidoğan görüşmede yaşananları şöyle anlattı: “Bakanlıkta yaptığımız görüşmede açıkçası bizi oyaladılar. ‘Biz sizin yanınızdayız, biz işçiden yana tavır almaya çalışıyoruz, işçinin bakanıyız’ deniyor ama biz bunu gerçekte göremiyoruz. Daire Başkanı sanki sorunun bir muhatabı değilmişçesine, dışarıdan herhangi birisinin konuşması gibi bir konuşma yaptı. ‘Biz ama bunun çözülmesini istiyoruz’ dedik. ‘E o zaman mahkemeye başvuracaksınız’ diyor. Mahkeme başvurumuz zaten var. Biz üyemiz işten çıkarıldığında başvurumuzu yaptık, 8 ay sonraya duruşma verildi ve hâlâ duruşmamız görülmedi. Ocakta davamızı açtık eylülde duruşma görülecek ve bize diyor ki, ‘mahkemeye gidin.’ Biz daha ne kadar zaman kaybedebiliriz? Bunu da söylüyor işte ‘ülkemizde ne yazık ki iş mahkemeleri 2 yıl 3 yıl 4 yıl 5 yıl sürebiliyor aslında.’ Biz bu arada yola çıkarken de söyledik. Haklı bir talebi haykırıyoruz , kimseden dilenmiyoruz, rica minnet de etmiyoruz. Taleplerimiz haklı ve karşılığını almak istiyoruz.”

Bugün 19.00’da Ankara Sakarya Caddesi’nde bir basın açıklaması yapacaklarını belirten TOMİS Yöneticisi Eyidoğan, açıklamanın ardından İstanbul’a dönerek müzakereleri sürdüreceklerini kaydetti.

Fotoğraf: Murat Bostancı