​​​​​​​ÇHD’nin 25 Kasım ile ilgili kadın mahpuslarla yaptığı görüşmede keyfi ve ayrımcı uygulamaların sürdüğü, tahliyelerin keyfi ertelendiği, temel ihtiyaçlara ulaşımda zorluk çekildiği belirtildi.

Sincan’da keyfi uygulamalar sürüyor

Haber Merkezi

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Komisyonu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde kalmakta olan tutuklu ve hükümlü mahpusların, hapishanedeki sorunlara ilişkin rapor hazırlandı. Raporda keyfi ve ayrımcı uygulamaların iyileştirilmediği kaydedilirken, şartlı tahliye koşulları oluşmasına rağmen infazların yakılması, keyfi soruşturmaların açılması, temel haklara ulaşmada yaşanan zorluklar, ağır şekilde hissedilen tecrit koşulları sorunlarının devam ettiği kaydedildi. 16 kadın mahpus ile görüşüldüğü kaydedilen raporda, mahpusların, sağlık ve beslenme gibi temel yaşam gereksinimlerine ulaşmakta zorluk yaşadıkları aktarılarak, “Görüşülen iki mahpus, hücrede kaldıkları iki gün süresince tuvalet suyu içmek zorunda kaldıklarını belirtti” denildi.

Raporda, "Mahpuslar, Halk TV ve Tele 1 gibi muhalif medya yayınlarının açılması için defalarca talepte bulunmalarına karşın bu kanallar gerekçesiz olarak açılmadığını, gündemi muhalif medya organlarından takip etmelerine izin verilmediğini beyan etmişlerdir. Yeni Yaşam ve Evrensel gazetesi ‘ilan yayınlama’ yasağı bulunduğu gerekçesiyle çok uzun süredir mahpuslara verilmemektedir. Muhalif yayın organlarından yalnızca BirGün Gazetesi’ne ulaşabildiklerini iletmişlerdir” ifadeleri kullanıldı.