Batman’da cinayete kurban giden DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın davasının tutuklu sanığı, AYM’nin emsal kararı üzerine yaptığı başvuruyla tahliye edildi. Dava yeniden görülecek.

Sincar davası 26 yıl sonra yeniden görülecek

ANIL ATAŞ

4 Eylül 1993’te Batman'da öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın davasının tutuklu sanığı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 2018’deki kararı emsal gösterilerek tahliye edildi ve davanın yeniden görülmesine hükmedildi. Yeni davanın duruşması 2 Ekim Çarşamba günü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan davanın avukatı Özcan Karakoç, “Yargılamanın tekrar başlaması bizim için değerli. Aradan 26 yıl geçmiş olması dosyanın örtüleceği anlamına gelmez. Tarihi sorumluluğu yerine getirmek zorundalar” dedi.

Katliamın ardından dosyanın uzun süre işlem yapılmadan bekletildiğini söyleyen Av. Özcan Karakoç, AYM’nin geçen yıl verdiği emsal karar üzerine Hizbullahçıların avukatlarının mahkemeye başvurarak yargılamaların yenilenmesini ve tutuklu sanıkların tahliyesini istediğini belirterek, “Mahkemeler, yine aynı karara örnek gösterilen sol örgütlerin taleplerini reddederken gerici örgütlerin bütün dosyaları kabul edilip açılmış, böyle de tuhaf bir durum var ortada. Tutuklu sanıkların Hizbullah üyesi olmaları bile başlı başına bir suç ama buna rağmen tahliye edildiler. Bunun birçok örneği var. Ayrıca tahliye edilen Hizbullahçılar yurtdışı yasakları olmasına rağmen yurtdışına çıkabilmişler, onları bir daha bulabilmek mümkün görünmüyor” dedi.

ZAMANAŞIMI RİSKİ VAR

Dosya üzerinde zaman aşımı riski olduğunu da belirten Karakoç, 2023’e kadar davada karar aşamasına gelinmezse zamanaşımından düşebileceğini belirtti. Karakoç “Böyle bir durum söz konusu olduğu takdirde işlenen cinayetin 'insanlığa karşı işlenen suç' kapsamında tartışılması gerekecek. Yargılamaya ‘insanlığa karşı suç’ dâhil edilirse zamanaşımı gibi bir risk ortadan kalkar” dedi.