Sinemada #EvdeKal turu

Şimdi evlerde kapalı, içimize dönük bünyelerimize antidot etkili filmler gerekli. Evlerde otururken de şöyle düşünün; belki bizim yokluğumuzda hayvanlar ve doğa biraz nefes alır.

Sinemalar kapalı, vizyondakiler diye bir şey söz konusu değil. Hayatımızda ilk kez böyle bir şey deneyimliyoruz. Cidden ürkütücü. Sosyal mesafe sebebi ile evde kalma imkanını bir şekilde yaratarak kendimizi kapattık. Normalde beyazperdede izlemeye alıştığımız ünlüler de kapattı ki biliyorsunuz bazı isimlerde korona pozitif çıktı. Çoğu kendi sosyal medya hesaplarından insanlara moral vermek için paylaşımlar yapmaya devam ediyor her gün. Ben de bu hafta kısa bir tur yapmaya karar verdim kütür sanatta #evdekal diyerek.

EVDEKİLER VE ÇÖLDEKİLER

Ünlülerin paylaşımları arasında en duygusal olanı bu hafta Gal Gadot’dan geldi. İtalya'da balkonda trompet ile John Lennon'ın Imagine parçasını çalan kişiden esinlenen Gadot instagram hesabında bu şarkıyı söylemeye başlayınca aralarında, Amy Adams, Mark Ruffalo, Natalie Portman’ın da bulunduğu pek çok sanatçı ve şöhret bu şarkıya eşlik etti. Ayrıca şu an viral olan bu eyleme dünyadan her yaşta insan katılmaya devam etmekte.

Evinin mutfağında iki eşekle birlikte mesaj yayınlayan ve vegan mesajlar veren, bir zamanların kas yığını diye küçümseneni Arnold Schwarzenegger ise ünlülerin paylaşımları arasında en zirve sevimlisi oldu.

Bir adam çölde on iki günlük inzivasından uyanır ve dünya çapında bir salgının başlamış ve tehlikeli boyutta yayılmış olduğunu öğrenir. Sizce bu Hollywood ünlüsü kimdir diye sorsam, eminim sayacağınız birkaç isim içinde Jared Leto da olacaktır. Evet haftanın en tuhaf cool paylaşımı kendisinden geldi.

TELEVİZYON TAM GAZ DEVAM

Televizyon dünyasında yaşanan bir acayiplikle devam edeyim. Çünkü orada salgın falan yok paralel bir durum söz konusu ve reality tv programlarından Big Brother bazı ülkelerde hala devam etmekte, mesela Alman Big Brother programının yarışmacılarının 10 Şubat’tan itibaren dış dünya ile ilişkileri tamamen kesilmişti ve pandemi ile ilgili bilgilendirme canlı yayında yarışmacılara yeni yapıldı. Yarışmacılar şoke oldular elbette ama yarışma devam etmekte. Bilemeyeceğim, belki de en azından lüks içinde izolasyona devam etmek daha mantıklı geldi hepsine.

UZAKTAN AMA BİRLİKTE

Bu arada güzel bir yeni eklenti sayesinde dünyanın evlere kapandığı bu günlerde dostlarının nerede olursa olsun birlikte film izleme olanağınız mümkün.

Sadece Google Chrome için ücretsiz olarak indirilebilen bu eklenti milyon kullanıcıya yaklaşmakta. Bunun için www.netflixparty.com/ sitesini chrome’da açıp eklentiyi yüklemeniz yeterli olmakta.

BEKLEDİKLERİMİZ NE ZAMAN GELECEK…

Koronavirüs salgını sebebiyle şu ana kadar pek çok festival, gösterim, çekim ertelendi veya iptal edildi. Mayıs ayında düzenlenecek olan Cannes Film Festivali henüz belirlenmeyen bir tarihe ertelenecek. Akbank Kısa Film Festivali film gösterimleri ertelendi. Nisan ayındaki Tribeca Film Festivali’nin ve İstanbul Film Festivali’nin yeni tarihleri ise belirsiz.

The Matrix 4’ün Berlin’de devam eden çekimleri durduruldu. Yeni Marvel filmi Black Widow’un 1 Mayıs olan vizyon tarihini Disney belirsiz bir ileri tarihe attı. Universal’ın Mayıs 22’de vizyona girmesi beklenen yeni Fast&Furious filmi, F9’un vizyon tarihi ise gelecek sene Nisan ayına ertelenmiş durumda. Paramaount’un, A Quiet Place Part II filmi ise 8 Mart’taki vizyonuna günler kala henüz belirlenmeyen bir tarihe ertelendi. 20 Mart’ta vizyona girmesi merakla beklenen, Ezel Akay’ın yönetmenliğini üstlendiği 9 Kere Leyla filminin vizyon tarihi de pek çok diğer yerli yapım gibi belirsiz tarihe çekildi.

Aslında yayınlanma tarihleri öne çekilen yapımlar ve internete herkesin izlemesi için yüklenen filmler de var. Örneğin şu an internetten yayınlanan en popüler yapım olan Hulu’nun ‘Little Fires Everywhere’ isimli yeni minidizisini için 25 Mart prömiyeri planlanırken 1 hafta öne çekildi ve şu an yayında.

HERKESE SOFRA SIRLARI

Yönetmenliğini ve senaristliğini Ümit Ünal'ın gerçekleştirdiği, başrollerinde Demet Evgar ve Alican Yücesoy’un oynadığı ‘Sofra Sırları’ filmi youtube’a yüklendi. Herkes izleyebilir. Filmin gösterim zamanında yazdığım yazıda film için 2018’in en iyi yerli filmi olduğunu söylemiştim, gerçekten de Sofra Sırları zeki ve eğlenceli bir film. Dramatik yanları olan içinde gerilimi ve absürtlüğü de barındıran bir kara komedi havasında. Ana akım filmlerin sanatsal değerlerinin yeterli seviyede olmadığı varsayımını yanlış çıkartan son derece kaliteli bir film.

Her çeşit sinema seyircisini rahatlıkla memnun bırakabilecek bir yapım.

VİRÜSÜN POZİTİFİ KÖTÜ AMA İNSANINKİ İYİ

Birbirinize virüs ve salgın filmleri izlemeyi tavsiye edip durmayın artık. Şimdi evlerde kapalı, içimize dönük bünyelerimize antidot etkili filmler gerekli. Evlerde otururken de şöyle düşünün; belki bizim yokluğumuzda hayvanlar ve doğa biraz nefes alır. Hoyratça olmayan bir şekilde kendi kendini sorguya çeken insan, hayatın doğa ile kainat ile ilişki içinde olduğunu mutlaka keşfeder. İşte bu ilişkileri güçlendirirken olumlu düşünmeli, artık hayvan yemeye bir son vermeli, sokak hayvanlarını beslemeyi ihmal etmemeli, komşumuza bir ihtiyacı var mı diye sormalıyız. Virüsün pozitifi kötü ama insanın pozitifi iyidir.

‘BEN’DEN BÜYÜK FİLMLER

Şu an ihtiyacımız olan filmler, bize yaşamın hepimizden daha büyük bir fenomen olduğunu gösterenler, materyalist dünyaya karşı doğaya sığınan, aidiyeti sorgulayan, benci olmaktan sakınan, hayatı kendi benliğinden daha büyük bir yerde konumlandırabilen varoluşçu karakterleri barındıranlar. İzlediyseniz bir daha izleyin, izlemediyseniz hemen izleyin.

12 FİLM ÖNERİSİ

♦The Tree of Life
♦Waking Life
♦Tokyo Story
♦The Ballad of Jack and Rose
♦Into the Wild
♦Captain Fantastic
♦Leave No Trace
♦The Kings of Summer
♦Wild
♦Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring
♦I Heart Huckabees
♦The Seventh Continent