Fransa’da sendikalar emeklilik yasasına karşı alanları terk etmiyor. Yunan emekçiler Fransa’daki eylemlere destek verirken, Almanya’da ise çalışanlar ülke genelinde ulaşımı durdurmaya hazırlanıyor.

Sınıf ayağa kalktı, kral korktu
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa'da mecliste oylanmadan kabul edilen tartışmalı emeklilik reformuna karşı başlayan eylemler büyüyor. Emmanuel Macron yönetiminin protestoları bastırma girişimi de emekçileri durduramıyor. Önceki gün düzenlenen ve üç milyondan fazla kişinin katıldığı 9. eylem gününe yapılan saldırılarda 500'e yakın kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ocak ayından başından bu yana en şiddetli protestolara sahne olan Paris sokaklarında şimdiye kadar 903 ateş yakıldığını belirtti. Göstericiler önceki gün Bordeux kentinde belediye binasını ateşe vermişti.

Fransızlar yasa geri alınıncaya kadar sokakları terk etmeyecek. Ülkenin önde gelen işçi ve öğrenci sendikaları, yaptıkları ortak açıklamada, reforma karşı hafta sonuda alanlara çıkılacağını açıkladı. Sendikalar, 10. protestonun salı günü, İngiltere Kralı III. Charles'ın Fransa'yı ziyareti esnasında düzenlenmesi çağrısında bulundu. Sendikaların protesto çağrısının ardından İngiltere Kralı’nın 26-29 Mart’ta Fransa’nın farklı kentlerine düzenleyeceği ziyaretin ileri bir tarihe ertelendiği duyruldu.

Öte yandan Yunanistan’daki işçilerden Fransa’daki grev ve protesto gösterileri düzenleyen işçi ve gençlere destek geldi. Gazete Duvar’ın haberine göre başkent Atina'da Fransız işçilerle dayanışma eylemleri düzenlenirken, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas da sendikaların eylemlerine destek vermek için Paris'e gitti. Koutsoumbas, Bastille Meydanı'ndaki gösteride yaptığı açıklamada, 'Fransa ve Yunanistan'daki işçilerin mücadelesinin ortak bir mücadele olduğunu' kaydetti.

HAYAT DURACAK

Fransa’da gösteriler devam ederken Almanya’da ise toplu ulaşım emekçileri pazartesi günü genel greve gidecek. Grev kararı Verdi ve EVG sendikaları tarafından açıklandı.

Açıklamanın ardından Frankfurt ve Münih havaalanında uçuşların pazar ve pazartesi günü tamamen iptal edileceği açıklandı.

Verdi sendikası, ülkede 6,9 oranında enflasyon olduğunu belirterek, yaklaşık yüzde 10,5'lik zam istiyor. Bu sektördeki 2 milyon 500 bin kişi adına grev kararı alan Verdi, ayrıca en az 500 avroluk aylık bir ek ücret talep ediyor.

Demiryolları sendikası EVG ise talep ettiği zam oranını yüzde 12 olarak belirledi ve ayrıca 180 bin çalışanı için ek olarak aylık 650 avro daha fazla ücret talep ediyor.