Hindistan, bir süredir tartışmalı sınırda çatışmalar yaşadığı Çin’e ticaret ambargosu koydu. Çin’de üretilen ABD malları, Hint limanlarındaki gümrüklerden geri yollanıyor

Sınır çatışmaları sonrası ticari kriz

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’le yaşanan sınır çatışmaları sonrası Hindistan’dan dikkat çeken bir adım geldi. Hindistan, Çin’de üretilen ABD’li firmalara ait malların alımını durdurdu. Apple, Dell, Cisco ve Ford Motor Company gibi şirketlerin mallarının artık Hindistan sınırlarından içeri giremediği öğrenildi.

SEVKIYAT DURDU

ABD-Hindistan Stratejik Ortaklık Forumu olarak bilinen ABD firmalarını temsil eden bir lobi grubu, Hindistan’ın Ticaret Bakanlığı’na ithalatın durdurulması hakkında bir mektup yolladı. Grup, bu mektuba ilişkin Reuters’a verdiği demeçte, Çin’le bağlantılı şirketlere değinerek “Yetkililer çoğu büyük liman ve havaalanından gelen sanayi sevkiyatlarını durdurdu” dedi. Hint Gümrük Bürosu’nun da yerel olarak üretilebilecek ürünlerin ithal edilmemesini sağlamak için en az 370 Çin ürününde daha sert vergiler getirmeye hazırlandığı beyan edildi.

Covid-19 pandemisi sonrasında Çin’den hammadde arzının kesintiye uğramasının ardından Hindistan’da ithalat ikamesi ihtiyacı ön plana çıktı. Bu ay her iki ülkeden askerleri arasında Himalayalar’daki sınır boyunca çatışmaların başlaması üzerine Hindistan’ın ithalat yapmak için farklı kanallara yönelme arayışı da hız kazandı. Teknoloji devi Apple’ın da üretiminin yaklaşık beşte birini Çin’den Hindistan’a transfer edeceği açıklandı.

***

NE OLMUŞTU?

Çin’le Hindistan arasında tartışmalı sınır bölgesi olan Keşmir’in Ladakh alanında geçen hafta iki ülke askerleri arasında çatışma çıkmış, 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Hindistan, Çin’in uzlaşılan kontrol bölgesi anlaşmasını ihlal ettiğini öne sürerken, Çin Dışişleri Bakanlığı, Hint askerlerinin sınırı iki kez ihlal ettiğini, askerlerine saldırdığını ve provokasyonda bulunduğunu iddia etmişti. Söz konusu bölgede, Hindistan ve Çin geçmişte yalnızca bir kere, 1962’de savaşmış, iki taraftan 2 binden fazla asker yaşamını yitirmişti