Suriyeliler muz yeme ve kavga etmek gibi sudan sebeplerle sınır dışı edilmeye başlandı. Uzmanlar keyfi bir şekilde alınan sınır dışı kararlarının hem iç hukuka hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Sınır dışı kararları insanlığa aykırı

Umut SERDAROĞLU

Başta Suriyeliler olmak üzere sığınmacılara yönelik son günlerde alınan sınır dışı kararlarında hiç olmadığı kadar bir artış yaşanıyor. Hem AKP’nin popülizm aracı olan hem de yükselen aşırı sağın ana hedefi olan sığınmacılara yönelik tepkiler sınır dışı kararlarının temel nedeni olarak görülüyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu son 7 yılda sınır dışı edilen Suriyeli sayısının 19 bin 336 olduğunu söylerken, en son Suriyeli bir esnafın yolun ortasına sandalye koyduğu için sınır dışı edilmesine karar verildi.

Herhangi bir uluslararası geçerliliği olmayan “geçici koruma statüsü” verilen Suriyeli göçmenlerin ise sınır dışı edilme kararı Göç İdaresi tarafından belirlenen Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda geçen maddelere göre alınıyor.

YÖNETMELİKTE BİR HÜKÜM YOK

Göç Araştırmaları Derneği’nden Hukukçu Neva Övün Öztürk, geçici koruma statüsü yönetmeliğinde sınır dışı edilmeye yönelik herhangi bir hüküm olmadığını belirtti. Öztürk Suriyelilere yönelik olan özel durumu şöyle açıkladı: “Hâlâ Suriye’deki durum tehlike arz ettiği için bu kişilerin oraya sınır dışı edilmemeleri gerekiyor. Hiçbir hukuki düzenleme yokmuş gibi siyasetçilerin keyfi sınır dışı söylemleri hukuka aykırıdır.”

Afgan göçmenlerin geri gönderilme koşullarına da değinen Öztürk şu sözleri söyledi: “Ancak güvenliği sağlanmış üçüncü bir ülkeye gönderilebilirler.”

GÖÇMEN DÜŞMANLIĞINI ARTIRIYORLAR

Göç Araştırmaları Derneği’nden Polat Alpman ise her seçim sürecinde göçmen karşıtlığında yükseliş gerçekleştiğini belirtti.

Alpman, şöyle konuştu: “Erdoğan hükümeti göçmen meselesini o kadar popülizm malzemesine dönüştürdü ki göçmenler Türkiye’deki iç siyasetin merkezi unsurlarından biri oldular. Göçmen düşmanlığındaki artışın nedeni Türkiye’deki aşırı sağın göçmenler üzerinden kendi siyasetlerini belirlemesidir.” Sınır dışı edilme kararları hakkında konuşan Alpman, “Göçmenler suç işlese bile ülkenin ceza kanununa göre cezalandırılması gerekiyor. Her olayın ardından sınır dışı söylemlerinin gelmesi doğru değildir” dedi.

***

KEYFİ ALINAN SINIR DIŞI KARARLARI

Şu ana kadar sınır dışı kararı alınmasına yol açan olayların bazıları şu şekilde:

Muz yemeye sınır dışı kararı: Sokak röportajında konuşan bir kişinin “Suriyeliler muz yiyebiliyor, ben yiyemiyorum” söyleminde bulunmuştu. Ardından tepki göstermek için muz yerken paylaşım yapan Suriyeliler hakkında “kamu düzenini bozmak” suçundan sınır dışı 45 yabancı uyruklu kişi sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezine sevk edilmişti.

Gruplar arasındaki anlaşmazlık sonrası sınır dışı: Adana’da anlaşmazlık nedeniyle döner bıçakları ve sopalarla sokakta yürüyen Suriyelilerden kimliği belirlenen 20’si gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan Suriyeliler sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne sevk edilmişti.

Sınır dışı edilmenin nedeni cam kırmak: İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün camlarını kıran 15 Suriyeli sınır dışı kararı edildi.

Yola sandalye koyduğu için kasten yaralama suçuyla sınır dışı: Suriyeli esnaf Hamze Hammamı İstanbul Bağçılar’da dükkanının önünde yol kenarına koyduğu sandalyede oturup etraftakileri tehdit ettiği iddia edildi. Hammamı hakkında sınır dışı kararı verildi.

sinir-disi-kararlari-insanliga-aykiri-1003785-1.