Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Artvin, vaka sayısı en çok artan iller arasında. Uzmanlar bu illerdeki artışı, TL’nin değer kaybetmesiyle başlayan turist akımına ve sınırlardaki denetimsizliğe bağlıyor.

Sınır hareketliliği vakaları patlattı

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanlığı tarafından son açıklanan haftalık Covid-19 vaka tablosuna göre 100 bin kişide görülen vaka sayısı en çok Edirne’de arttı. Edirne’yi bir diğer sınır şehri olan Artvin izlerken, Trakya’da Tekirdağ ve Kırklareli de en yüksek vaka artışı görülen iller arasında yer aldı.

Edirne’de bir önceki hafta 278,59 olan vaka sayısı 311,95’e, Tekirdağ’da 336,43’ten 358,63’e, Edirne dışında Bulgaristan’a sınırı olan Kırklareli’nde ise 456,13’ten 467,74’e yükseldi. Trakya’daki bu üç şehir bir önceki hafta da vaka sayıları en çok artan şehirlerarasında yer alıyordu.

TURİST AKINI ETKİLİ

Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle beraber, Bulgaristan başta olmak üzere, çeşitli Balkan ülkelerinden turistler yoğun bir şekilde Edirne ve Kırklareli’ne alışverişe geliyor. Bu şehirlerdeki vaka artışlarının sebebinin bu yoğun sınır hareketliliği olduğu belirtiliyor.

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun, sınır kapılarında PCR testlerinden başka hiçbir denetimin olmadığını, bu denetimin bile düzgün bir şekilde yapılıp yapılmadığı konusunda şüpheleri olduğunu dile getirdi. Altun, Bulgaristan’da para karşılığı sahte PCR testi yapıldığı yönünde duyumlar aldıklarını, bu durumun doğru olmamasını umduklarını söyledi.

GÜNDE 3 BİN TURİST

Altun, pandemi döneminde yurtiçi ve yurtdışı seyahat hareketliliğin daha kontrollü olması gerektiği belirtti ve ekledi: “Bulgaristan vaka ve ölüm oranlarında en üst sıralarda. Çift doz aşı olanların oranı yüzde 26 civarında. Gelen turistlerin kapalı alanda bile maske takmadığı gerçeği var. Esnaf da iş yapma arzusuyla kimseyi uyarmıyor. Edirne’deki iki sınır kapısından ortalama olarak günde 3 bin Bulgar turist geçiyor. Bulgarların dışında Moldova, Sırbistan’dan dahi otobüslerin geldiğini görebilirsiniz. Bu nüfus hareketliliği nedeniyle vaka sayıları bölgemiz açısından yüksek. Edirne ve Kırklareli’ndeki üç sınır kapısından girenler alışveriş için Çorlu’ya kadar gidiyorlar. İşte bunun sonucunda da bu üç il vakalarda en yüksek orana erişiyor.”

YOĞUN BAKIMDA ARTIŞ

Kırklareli Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Taner Pehlivan da Bulgaristan’daki aşılama oranlarının düşüklüğüne dikkat çekti. Bunun önemli bir sorun olduğunu kaydeden Pehlivan, “Bu bölgede kontrolsüz bir hareketlilik var. Vaka artışlarında bunun da etkisi var. Onun dışında Kırklareli artık bir üniversite şehri ve şehir içinde genç nüfusun yarattığı ciddi bir hareketlilik söz konusu. Yoğun bakımlarımız boştu; ancak son haftalardaki artışlardan dolayı yeniden yoğunluk başladı. Sınıra dayandığını söyleyemeyiz; ama yatan hasta sayılarında ciddi artış var” dedi.

SINIRDA PCR İSTENMİYOR

Bir diğer sınır kenti Artvin’de de vaka artışı var. SES Artvin Şube Eşbaşkanı Dr. Serhan Safatlı kentte neden vakaların arttığına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’den Gürcistan’a giderken hem aşı kartı hem de PCR testi sonucu isteniyor; ama sınır kapısından Türkiye’ye geçişte yalnızca aşı kartı gösterilmesi yetiyor. Türkiye’ye girişte sıkı bir kontrol uygulanmalı ve PCR testi sonuçları istenmeli. Çünkü insanlar aşılı olsa dahi semptom göstermeyebilir ve pozitif olarak hastalığı yayabilir.”

OKULLAR ALARM VERİYOR

Artvin’deki vaka artışının bir diğer nedeninin ise okullardaki pozitif vakalar olduğunu söyleyen Safatlı, “Öğrenci ve öğretmenlerdeki pozitiflik oranı arttı. Hastalığa yakalananların yaş ortalaması düşmüş durumda. Aşılama hızında da düşüş var. Sağlık Bakanlığı önlemleri iyice gevşettiği için insanlar salgın yokmuş gibi davranıyor. Tüm bunlara rağmen hastanelerde ciddi bir yoğunluk oluşmadı. Pozitif vakalar hastalığı hafif ve evde tedavi yöntemiyle atlatıyor” diye konuştu.