Sınır ötesi mağduriyet bu kez de Etiyopya’da

Yaren ÇOLAK

AKP iktidarı döneminde Avrasya Tüneli başta olmak üzere elliden fazla ‘dev’ projeye imza atan Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi, mağduriyet inşa etmeye devam ediyor.

Geçen günlerde Tanzanya’da yapımı devam eden Morogoro-Makutupora Demiryolu’nda çalışan işçilerin maaşını ödemediği iddialarıyla gündeme gelen şirket hakkında çıkan hak gaspı haberleri son bulmuyor. Şirketin Etiyopya’da yapımı devam eden Awash -Kombolcha- Hara Gebeya Demiryolu’nda da tıpkı Tanzanya’da olduğu gibi işçilerin yaklaşık 4 aylık maaşlarını ödemediği iddia edildi. Etiyopya’da çalışması için Türkiye’den yaklaşık bin 500 işçinin götürüldüğünü söyleyen işçi, 4 senedir devam eden bir proje olduğunu belirterek pek çok hak gaspı olduğunu vurguladı.

İŞÇİLER AÇLIĞA MAHKÛM

Şirketin salgını fırsata çevirdiğini söyleyen işçi, 2020 Mart’tan 2021 Mart’a kadar ücretsiz izne çıkarılarak mağdur edildiklerini aktardı. İşçi, “Bir yıl ciddi mağduriyetler yaşadık. Bir kuruş ödemeden Türkiye’de hepimizi bekletti. Çoluk çocuk geçindiriyoruz. Evimizi arabamızı sattık. Başka yerde de çalışamıyoruz. Elimizi kolumuzu bağlıyorlar. İş bulduk çalışalım dedik ‘istifa etmiş sayarız’ dediler. Tam bir yıl beş kuruşsuz evde oturduk” diyerek tepki gösterdi.

ÜCRETSİZ İZİN ZULMÜ

Proje’de çalışması için Türkiye’den yaklaşık bin 500 işçinin götürüldüğünü söyleyen işçi, 4 senedir devam eden bir proje olduğunu belirtti. Şimdi de Etiyopya’daki savaşı bahane ederek 25 Ağustos’ta işçilerin tekrar ücretsiz izne çıkarıldığına dikkat çekti. Hukuki haklarını arayacaklarını vurgulayan işçi, şirketin benzer hak gasplarını başka projelerde de yaptığını söyledi.

Tıpkı Tanzanya’daki işçiler gibi 4 aydır maaşlarını alamadıklarını kaydeden işçi, “Toplamda 18 aydır bu şirketin çalışanı olarak görünmemize rağmen hiçbir maaş alamadık. Şimdi yine ücretsiz izne çıkarıldık” dedi.