Çok yönlü sanatçı Hasan Yükselir’in arkadaşlarıyla Almanya’da Main nehri kıyısındaki Offenbach kentinde düzenlediği "Main Dünya Müzik Festivali (MainWeltmusik Festival) bu yıl sekizinci kez gerçekleştiriliyor. Festivalde şimdiye kadar 45 ülkeden 220’nin üzerinde müzisyen ayrı ayrı ve birlikte yer aldı. Her defasında katılan sanatçıların sahneden birlikte Pir Sultan Abdal’ın eseri "Dostum Dostum"u seslendirdikleri festivale bu yıl beş ülkeden 21 sanatçı katılıyor.

Sınır tanımayan şarkılar yeniden Main kıyısında

Almanya’da Main nehri kıyısındaki çok kültürlü kentlerden Offenbach’ta gerçekleştirilen geleneksel müzik festivali "MainWeltmusik" (Main Dünya Müzik Festivali) 10 Eylül Cumartesi günü sekizinci kez gerçekleştirilecek. Tanınmış besteci ve yorumcu Hasan Yükselir’in genel sanat yönetmenliğini yürüttüğü festivale bu kez beş ülkeden müzisyenler katılıyor.

Festivali aslında tüm Main bölgesinde ve bir hafta süreyle gerçekleştirmek istediklerini belirten Yükselir, "Almanya artık çok kültürlü bir göç ülkesi olduğunu kabul etti. Biz de Main bölgesinde yaşayan farklı kültürlerden insanlar arasında müzik yoluyla kardeşce ilişki kurulmasını ve geliştirmesini hedefliyoruz. Müzik, farklı kültür arasında ilişki kurmanın en kolay yolu. Dünyanın tek ortak dili müziktir. Çünkü konuşma dilinin aksine, müzik dünyası insanlar ilişki için engel tanımas. Kim açık bir kalple bir nağme duyarsa, iletileni anlamaya başlar ve müziği yapanın dünyasına adım atar“ diyor.

Yükselir ve arkadaşları tarafından 1996 yılında kurulan kültür ve sanat derneği "Su Arts“ tarafından düzenlenen sekizinci festivale bu kez Türkiye, Almanya, Polonya, Ukrayna ve Portekiz’den müzisyenler katılıyor. Almanya ve Türkiye müziğinin her festivalin vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Yükselir, şu ana kadar gerçekleştirilen etkinliklere toplam 45 ülkeden 221 sanatçının katıldığını belirtti.

Yaklaşık beş saat sürecek olan program festivale katılan ülkelerin müzisyenlerinin ve çalgılarının yan yana gelmesiyle oluşacak "MainWeltmusik“ festival orkestrasının performansıyla başlayacak. 20’ye yakın müzisyen ve çalgının birlikte gerçekleştireceği bu bölüm artık festivalin simgesi haline gelen Pir Sultan Abdal’ın eseri “Dostum Dostum“un birlikte icrasıyla tamamlanacak. Ardından da her ülkenin müziğini temsil eden grupların performansları gelecek.

Offenbach’ın merkezindeki tarihi Büsing Sarayı’nın konser salonunda gerçekleştirilecek olan festival, Hessen eyalet hükümeti ve Offenbach şehri yönetiminin desteğiyle, Eyalet Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı, Ulaştırma, Enerji ve İskan Bakanı Tarek Al-Wezir ile Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Felix Schwenke’nin himayesinde düzenleniyor. Bakan Wezir ve Başkan Schwenke’nin de festivale bizzat katılması bekleniyor.

ÇOK YÖNLÜ SANATÇI

İlk kez 2014 yılında gerçekleştirilen “dünya müziği festivali” “MainWeltmusik”in Genel Sanat Yönemeni Hasan Yükselir, yaşamını ve müzik çalışmalarını Frankfurt, Berlin ve İstanbul’da sürdürüyor.

Çok yönlü bir sanatçı olan Yükselir, besteci ve yorumculuğunun yanısıra, bir tiyatrocu. Hem oyuncu olarak, hem de müziklerini yaparak çok sayıda tiyatro oyununda yer alan Yükselir’in sanat yaşamı Ankara’daki Gazi Üniversitesi Müzik Fakültesi’nde başladı. Üniversitenin Keman–Şan Bölümü mezunu oldu, ancak öğrenim sırasında geçirdiği bir kaza sonucu kemanı bırakıp, şana ağırlık vermek zorunda kaldı. Bu arada tiyatroya da başladı ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne bağlı Tiyatro Bölümü‘nde master yaptı. Turgut Aldemir’den kompozisyon, Ankara Devlet Opera ve Balesi DOB Sevim Çıdamlı’dan şan dersleri aldı.

Türkiye, Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Avusturya, Belçika, İngiltere ve Kanada’da, Köln Senfoni Orkestrası, Berlin Schöneberg Senfoni Orkestrası, Vinorosso Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Ankara Eskışehir Büyükşehir Senfoni Orkestrası, Anatolia Senfoni Orkestrası gibi birçok orkestrala konserler yaptı.

Üniversitenin tiyatro bölümünde, Ankara Deneme Sahnesi‘nde, devlet ve özel tiyatrolarda sahnelenen çok sayıda oyunun, TRT için çeşitli darma ve belgesellerin, müziklerini yaptı. Şerif Gören ve Tunç Başaran gibi tanınmış yönetmenlerin sinema filmlerinin müziklerini yaptı.

Hasan YükselirHasan Yükselir

''Yunus'tan Nazım'a'', ''Bağlama Konçertinosu'', ''Yer Altında Gül Deren Eller Gördüm'' (üç dilde Yunus Emre’nin hayatını üç dilde işleyen iki perdelik opera), ''Mustafa Kemal'i Sevdim - Fikriye & Latife'', ''Pir Sultan'dan Nazım'a'' gibi orkestra ve opera eserleri, müzikaller yazdı. Altı yıllık bir çalışma sonucu hazırladığı ve Nazım Hikmet’in 100’ncü doğum yılı nedeniyle UNESCO tarafından "Nazım Hikmet Yılı“ ilan edilen 2002 yılında bir albüm olarak da yayınlanan ''Sevda Ateşten Bir Gömlek'' muzikali sanatçının baş eseri olarak kabul edilebilir.

1993’te Almanya’ya gelen sanatçı, MainWeltmusik Festivali’nden önce de Detmold'de ''Sınır Tanımayan Şarkılar'' (Lieder ohne Grenzen) festivalinin genel sanat yönetmenliğini yapmıştı. Türkiye’nin büyük müzisyenlerinden Ruhi Su’yla olan ses benzerliğiyle de dikkatleri çeken Hasan Yükselir’in operadadan, jaz ve halk müziğine kadar çeşitlenen beste ve yorumlarını içeren çok sayıda albümü de bulunuyor.

Aslen Kahramanmaraş Pazarcıklı olan, çocukluğu ve üniversite öncesi öğrenim döneminde Gaziantep’te yaşayan sanatçının kızı Dijle ve oğlu Fırat da babalarının yolundan yürüyor. Müzikseverler Dijle, Fırat ve Hasan Yükselir’i en son 2019 yılındaki "İstanbul Konseri“nde birlikte izleyip, alkışlama şansı bulmuşlardı.

Festivale katılacak gruplar ve müzisyenler şöyle:

WALDZİTHERPUNK (ALMANYA)

Orkestra üyelerinin her biri birer multi-instrumentalist. Waltzitherpunk, Alman kültürünün köklerine, müziğin diliyle dokunan, halk müziği grubu. Almanya’nın unutulmuş enstrümanlarından biri olan ve doğa yürüyüşlerinde sıkça kullanılan ‘Waldzither’ ve diğer enstrümanlar eşliğinde her döneme uygun romantik, asi, devrimci ve çağdaş eserleri seslendirecekler.

sinir-tanimayan-sarkilar-yeniden-main-kiyisinda-1061574-1.

TRIO FADO (PORTEKİZ)

Grubun adını aldığı "Fado“, melankolik, kederli, özlem dolu, nostalji, mutluluk ve aşkın yanı sıra yaşama sevincini ifade eden bir müzik türü. Benzersizliği nedeniyle, 2011 yılında insanlığın kültürel mirası olarak kabul edilmiş ve Unesco’nun somut olmayan kültürel miras listesine dahil edilmiş. Berlin’de kurulan Trio Fado grubu, yıllardır yaptıkları müziği tutkuyla Avrupa’nın birçok yerinde gerçekleştirdikleri konserlerde icra ediyorlar. Başrollerini Bruno Ganz ve Jeremy Irons’ın paylaştığı, “Lizbon’a gece treni” filmi için Trio Fado grubu solisti Maria Carvalho tarafından bestelenen “nunca é tarde” şarkısını seslendirmişlerdi.

sinir-tanimayan-sarkilar-yeniden-main-kiyisinda-1061575-1.

DİKANDA (POLONYA)

1997 yılında kurulan gruba adını veren Dikanda, Afrika dilinde “aile” anlamına gelmektedir. Polonya’daki azınlıkların müziğinden etkilenen grup, konserlerinde sıra dışı, güzel ve olağanüstü bir atmosfer yaratıyorlar. Orta Avrupa Romanları ve onların müzikleri, Polonya halkının hüznünü, polkalarını, mazurkalarını ve neşeli şarkılarını seslendirecekler…

sinir-tanimayan-sarkilar-yeniden-main-kiyisinda-1061586-1.

LUIKU (UKRAYNA)

Ukrayna’nın Kiev kentinden gelen Luiku grubunun müziği Transkarpatyan müzik kültürünün bir bireşimi. Transkarpatyan bölgesi halklarının dans ve müziklerini yorumluyorlar. Ukraynaca, Lehçe, Macarca, Rumence ve birçok Balkan ülkeleri dillerinde şarkılar söylüyorlar. Kışkırtıcı, tutkulu dans ve müziklerini Main bölgesinde bir arada yaşayan halklara sunacaklar.

sinir-tanimayan-sarkilar-yeniden-main-kiyisinda-1061576-1.

TÜRKİYE

Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Hasan Yükselir her festivalde olduğu gibi sahneye çıkarak hem „MainWeltmusik“ okrestrası hem de bağlama virtüözü Vural Güler, Kültür Bakanlığı sanatçılarından Savaş Demir ve Piyanist Utku Asan’ın eşliğinde hem Anadolu’nun değişik yörelerinden türküleri ve hem de kendi bestelerini seslendirecek. Festivale aslında Türkiye’den katılacağı açıklanan Piyanist Devrim Demir Yeşilpınar’ın önceki gün geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle gelemeyeceği, onun yerine bir süredir Frankfurt’ta yaşayan Piyanist Utku Asan’ın katılacağı öğrenildi.

sinir-tanimayan-sarkilar-yeniden-main-kiyisinda-1061577-1.

Festivale ilişkin bilgiler ise şöyle:

Cumartesi, 10.9.2022,
Giriş saati: 18:00,
Başlangıç Saati: 19:00,
Adres: Sheraton Hotel Offenbach- “Jacques Offenbach” konser salonu,
Am Buesing Palais, Berliner Str. 111, 63065 Offenbach am Main

Biletler adticket.de sitesinden veya (0180) 60 50 400 numaralı telefondan ve tüm ön rezervasyon ofislerinden temin edilebilir.

sinir-tanimayan-sarkilar-yeniden-main-kiyisinda-1061578-1.

Festivalin internet sitesi ve sosyal medya hesapları ise şöyle:

www.mainweltmusikfestival.de
www.facebook.com/mainweltmusikfestival
www.instagram.com/mainweltmusikfestival