HDP Milletvekili Eksik, Iğdır’a sadece 16 kilometre uzaklıktaki Ermenistan'ın Metsamor Nükleer Santralı’nın kapatılması için çağrı yaptı. Eksik, santralın aynı zamanda da dünyanın en tehlikeli nükleer santralı ilan edildiğini, bölgede kanser oranlarının ve sakat hayvan doğumlarının da arttığını açıkladı.

‘Sınırımızdaki saatli bomba kapatılmalıdır’

HABER MERKEZİ

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Türkiye sınırına sadece 16 kilometre uzaklıkta olan ve dünyanın en tehlikeli santralı da ilan edilen Ermenistan'ın Metsamor Nükleer Santralı’nın kapatılması için çağrı yaptı.

"Sınırımızdaki saatli bomba" kapatılmalıdır diye HDP’li Eksik, konuyu TBMM gündemine de taşıdı. Eksik, Metsamor Nükleer Santralı’na ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

BİR AYDA İKİ DEPREM MEYDANA GELDİ

Son zamanlarda meydana gelen depremleri de hatırlatan Eksik, “05 Şubat tarihinde Merkez üssü Ermenistan devletinin Ararat kenti yakınlarında 4.7 ve 13 Şubat tarihinde Ermenistan’ın Armavir kentinde 4.9 şiddetinde olmak üzere, son bir ay içinde iki ciddi deprem meydana gelmiş ve artçı depremler de halen devam etmektedir” dedi.

SADECE 16 KİLOMETRE UZAKLIKTAsinirimizdaki-saatli-bomba-kapatilmalidir-843075-1.

“Metsamor Nükleer Santralinde gerçekleşecek olası herhangi bir olayın getireceği felaketin sonuçları insanlık için hayati önem taşımaktadır” diyen Eksik, “Bir deprem veya başka bir sebeple kaza geçirmesi durumunda santral Ermenistan, Nahçıvan, İran, Azerbaycan ve Gürcistan'a ve Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesine büyük zarar vereceği öngörülmektedir. Türkiye sınırındaki bu santralden sadece 16 kilometre uzaklıkta olan Iğdır şehri ise nükleer bir kaza anında yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır” ifadelerini de kullandı.

KANSER ORANLARINDA ARTIŞ VAR

“Santralden insan sağlığını tehdit eden birçok radyoaktif sızıntı olmaktadır” diyen HDP’li Eksik, şunları da söyledi:

Ayrıca Arpaçay ve Aras Nehirlerinden çekilerek santralın soğutulmasında kullanılan su yeraltına geri verildiği söylenmektedir. Iğdır il Tarım Müdürlüğü’nün verilerine göre son yıllarda hayvanların sakat doğumlarında artış bulunmaktadır. Bölgede kanser hastalıklarında büyük bir artış olduğu gözlenmektedir. Halk yetiştirdikleri meyve ve sebzelerde de santralin yarattığı etkilerin olduğu ifade edilmektedir.

DÜNYANIN EN TEHLİKELİ SANTRALI İLAN EDİLDİ

1979 yılında üretime başlayan santral 1988 yılında yaşanan depremde ciddi derecede zarar görerek uzun süre kullanım dışı kaldı. 1995 yılında Ermenistan Devleti’nin enerji ihtiyacını gerekçe göstererek tekrar üretime geçen santral, uluslararası otoriteler Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından dünyanın en tehlikeli santralı ilan edilmiştir.”