Göçmenler Avrupa'ya geçme hayaliyle sınırda bekleyişlerini sürdürüyor. Yunanistan’a giriş yapmak isteyenler günlerdir olduğu gibi polis şiddetiyle karşılaşıyor. Denizden sınırı geçmek isteyen göçmenler ise ölümle burun buruna. Atina ve Selanik'te yapılan kitlesel yürüyüşlerde, sınırların açılması çağrısı yapıldı

Sınırlar açılsın barikatlar yıkılsın

Haber Merkezi

Edirne’de sınırı geçmek isteyen göçmenlerin bekleyişi ve Yunan polisinin sınırı geçenlere yönelik saldırısı dün de devam etti. Atina ve Selanik’te yapılan destek eylemlerinde ise Yunanistan ve Türkiye'nin göçmen politikaları eleştirildi.

Önceki gün akşam saatlerinde sokağa çıkan Yunan halkı, Atina ve Selanik’te eylem düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı eylemde Yunanistan ve Türkiye’nin göçmen politikaları protesto edildi. Yürüyüşlerin süreceğini belirten eylemciler, “Bedenlerimizi, yurtlarından edilen, silahsız, aç, susuz, kendilerine bir umut arayan ve silahlı ordular arasında sıkışıp mahsur kalan sığınmacılara kalkan oluşturmaya davet ediyoruz” dedi. Geç saatlere kadar süren yürüyüşlerde caddeler trafiğe kapatıldı.

Önceki günlerde Almanya'nın başkenti Berlin ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de sokağa çıkan eylemciler sınırların açılması çağrısı yapmıştı.

Türkiye-Yunanistan sınırındaki hareketlilik ise azalmadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sınırı geçen göçmen sayısının dün itibariyle 142 bin 175 kişi olduğunu iddia ederken, Yunan polisi göçmenlere yönelik sert tutumunu sürdürdü.

ÇIPLAK HALDE GERİ GÖNDERİLDİLER

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bir grup göçmeni yakalayan Yunan polisi, bazı göçmenleri darp ettikten sonra yarı çıplak halde sınırdaki Meriç Nehri’nden geri gönderdi. Yarı çıplak halde Türkiye tarafına gelen göçmenler, sınıra yakın bölgedeki köylere gitti. Köylüler burada göçmenlere yiyecek ve giyecek vererek, ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı.

Bazı göçmenler, Yunanistan'ın kapıları açmasını beklerken bazıları Çanakkale, İzmir, Aydın gibi illerden botlarla Yunan sınırını geçmeye çalıştı.

JANDARMA DENİZE AÇILMALARINA İZİN VERMEDİ

Edirne'den önceki gece sınırı geçmek isterken Yunan polisinin sert müdahalesi ile karşılaşan 59'u Afganistan 1'i de İran uyruklu 60 göçmen İzmir'in Dikili ilçesine geldi. Aralarında 24 çocuğun da bulunduğu göçmenler, deniz yoluyla Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek için bot temin etmeye çalışırken jandarma ve Sahil Güvenlik engeliyle karşılaştı. Hava muhalefeti nedeniyle geçişlerine izin verilmeyen göçmenler, Dikili Otogarı'na yönlendirildi. Göçmenler, geceyi otogarda yatarak geçirdi.