Rusya’nın 4 bölgeyi ilhak etmesinin yankıları sürerken sınırlar ise hâlâ belirsiz. Gazeteci Deprem Donetsk’ten aktardı: “Referandum, Rusya’nın değiştirmeyi planladığı savaş stratejisinin ilk adımıydı”.

Sınırlar belirsiz
İzyum kentinden çekilen Rus güçlerine ait tank ve askeri zırhlı araçların, kullanılamaz hale geldiği görüldü. (Foto: AA)

Yaren ÇOLAK

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya tarafından ilhakı, Rus Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’da düzenlenen oturumda onaylandı. Ancak ilhak edilen bölgelerin sınırlarına ilişkin belirsizlik sürüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin idari sınırları ile Rusya’nın parçaları hâline geldiklerini, Herson ve Zaporijya bölgelerinin hangi sınırları ile Rusya’nın parçaları hâline gelecekleri konusunu da sözkonusu bölgelerin yerel halkları ile istişare edeceklerini belirtti.

8 YILDIR ‘NORMAL’ OLMADI

4 bölgenin Rusya tarafından ilhak edilmesinin yankıları sürerken Donetsk ve Luhansk’tan Gazeteci Okay Deprem Donbass’taki durumu aktardı.

Referandumun ardından 4 bölgede güvenlik tehdidi nedeniyle kısıtlı da olsa kutlamalar yapıldığını belirten Deprem, “Donetsk referanduma rağmen Ukrayna ordusu tarafından hedef alınmaya devam ediyor. Ölüm ve yaralanmalar sürüyor. Özellikle kitlesel bir kutlama yapılmadı. Ancak kısa da olsa araç konvoyları oluştu” dedi. 2018’de başlayan Rusya pasaportu dağıtımının bölgede hız kazandığını söyleyen Deprem, tüm vatandaşlara pasaportların en geç iki ay içerisinde ulaştırılmasının planlandığını söyledi.

Donetsk ve Luhansk’ta 8 yıldır hayatın hiç de ‘normal’ olmadığının altını çizen Deprem, “Hayat her şeye rağmen devam etse de sokağa çıkma yasakları 8 yıldır dürüyor. 23.00-05.00 arası sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Ayrıca bölgedeki en büyük sıkıntı ise suya erişim. Ukrayna ordusunun su boru ve dağıtım noktalarını hedef alması nedeniyle evlere yalnızca 3 günde bir yarım gün süreyle su verilebiliyor. Bu süre bazı bölgelerde haftada bire kadar çıkıyor. Ayrıca çatışmaların tüm şiddetiyle devam etmesi güvenlik açısından ciddi sıkıntılar doğuruyor” diye konuştu.

Okay Deprem, GazeteciOkay Deprem, Gazeteci

ASKERİ BAŞARISIZLIK

Rusya’nın kimi noktalardaki çekilmeleri ‘stratejik’ olarak belirtmesine karşın bunun altında birtakım başarısızlıklar da yattığına dikkat çeken Deprem, “Örneğin son günlerde bölgedeki gündem; Kızıl Liman’daki Rus birliklerinin geri çekilmesi. Bölgede yaklaşık 20–30 bin Ukrayna askeri karşı saldırıya geçti. Askeri yetersizlik nedeniyle kent, Rus ve Donetsk güçleri tarafından kaybedildi. Kranatorks, Krasnoarmeysk, Konstantinovka ve Artyomovsk’ta ise çarpışmalar sürüyor. Donetsk’in üzerinden savaş uçakları da geçiyor. Luhansk daha sakin, orada kara savaşı hemen hemen yok” ifadelerini kullandı.

Donbass dışında da askeri hareketliliğin devam ettiğinin altını çizen Deprem sözlerini şöyle sürdürdü: “Harkov’un etrafı, Zaporijya ve Herson illerinde çatışmalar devam ediyor. Referandum oldu diye güllük gülistanlık bir hava var anlamı çıkmamalı. Çatışmalar ve savaş durumu sürüyor. Mesela Zaporijya’nın kuzey kısmı Kiev rejiminin elinde. Herson tarafına baktığımızda da; aylar öncesinde Ukrayna ordusunu çıkarmışlardı bölgeden ancak Kiev yönetimi ciddi bir karşı atak başlatarak kuzeybatıdan güneydoğuya doğru 80-100 kilometre kadar cephe hattını yarmayı başardı.”

REFERANDUM İLK ADIM

Donbass halkının Rusya’nın daha fazla askeri destek vermesini istediğini belirten Deprem, “Ukrayna ordusu 800 bine yakın askerle savaşırken; Rus, Çeçen ve bölgesel kuvvetlerin toplamı yaklaşık 200 bin askere tekabül ediyor. Askeri ihtiyacı şöyle özetleyebilirim: Ben Luhansk’tayken telefonuma gelen mesajda tecrübe ve yaştan bağımsız olarak Luhansk Halk Cumhuriyeti Ordusu’na 4 ila 5 bin dolar maaş karşılığında yetişkin erkekleri çağırıyorlardı. Önümüzdeki dönemde Rusya ilan ettiği seferberlikle 300 bin asker takviye etmeyi hedefliyor. Referandum da Rusya’nın değiştirmeyi planladığı savaş stratejisinin ilk adımıydı diyebiliriz. Ukrayna’ya ‘Sen benim toprağımda benim insanlarımı vuruyorsun, sen benimle benim ülkemde savaşıyorsun’ diyebilme meşruiyetini yakalayacak” diyerek sözlerini noktaladı.