Sinop’ta kuru yük gemisinde çıkan yangında yaralanan ve dumandan etkilenen 3'ü ağır 16 kişi hastaneye kaldırıldı. Yangın kontrol altına alınırken kayıp kaptanı arama çalışmaları sürüyor.

Sinop'ta kuru yük gemisinde yangın: 3’ü ağır 16 yaralı kurtarıldı, kaptan kayıp
Fotoğraf: AA

Sinop'ta Bozburun mevkisi açıklarında Panama bayraklı Beata isimli kuru yük gemisinde belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Samsun Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığına bağlı helikopter, Sinop 72'nci Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ve Sinop Liman Başkanlığı koordinesinde balıkçı gemileri ile birlikte yangına müdahale edildi. Yangına ilk müdahale eden ekipler tarafından 1'i ağır yaralı, 3'ü hafif yaralı olmak üzere 16 gemi mürettebatı kurtarıldı. Gemi kaptanı ise kayıp. Kaptanın hayatını kaybettiği değerlendiriliyor.

gemisinde çıkan yangın, ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alınarak söndürüldü. Gemide soğutma çalışmaları devam ederken, kayıp gemi kaptanını arama çalışmalarının ise devam ettiği belirtildi.

KAYIP KAPTANI ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Sinop açıklarında yangın çıkan kuru yük gemisinin bir mürettebatını arama kurtarma faaliyetinin devam ettiğini bildirdi.

Genel Müdürlüğün Twitter hesabından yapılan paylaşımda, saat 06.45 itibarıyla söndürme donanımına sahip römorkörle soğutma amacıyla Beata gemisine müdahaleye başlandığı belirtildi.

İçinde personel bulunmayan geminin yaklaşık 15 mil sürüklenerek Gerze açıklarına ulaştığı, gemi ilgilileriyle gün içinde kurtarma planı detayları netleştirileceğini kaydedilen açıklamada, "Gemi dışında herhangi bir yangın emaresi görülmemekle birlikte kayıp olan bir gemi mürettebatı için arama kurtarma faaliyeti devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.

"16 KİŞİYİ SAĞ OLARAK KURTARDIK"

Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, kuru yük gemisindeki yangına ilişkin bilgi verdi. Vali Karaömerooğlu, "Panama bayraklı gemide büyük bir yangın çıkıyor. İhbar alır almaz sahil güvenlik ve arama kurtarma ekiplerimiz olay yerinde müdahale ediyor. 16 kişiyi sağ olarak kurtarıyoruz. Hastanemize sevki sağlandı. 16 kişinin, 10'u yoğun bakımlı olmak üzere tedavileri devam ediyor. Ağır hastalarımızdan 6'sını Samsun hastanelerine sevk ettik. Burada kalan 10 kişinin de tedavileri devam ediyor. Bir kayıp şahsın olduğunu değerlendiriyoruz; onun da denizde arama kurtarma faaliyetlerine devam ediyoruz. Kurtardığımız vatandaşlarımızın 13'ü Mısır, 1 Gürcistan, 1'i Ukrayna, 1'i de Arnavutluk kökenli" dedi.

Kurtarma çalışmalarına destek veren balıkçılardan Ömer Canik ise yangının büyük ihtimalle geminin arka kısmından çıktığını belirterek, "Personelden birinin bacağının dizinden aşağısı kopmuştu. Çok zor durumdalardı. Arkadaşımız tehlikeleri göze alarak gemiye atladı. Ayağı kopan arkadaşa yardımcı olduk. Vinçle aldık. Merdivenden inecek durumu yoktu." diye konuştu.

Kaptanın kaybolduğunu öğrendiklerini aktaran Canik, "Denize atlamış olduğu söyleniyor. Gemi içten içe yanmaya devam ediyordu. Ara ara yangın fazlalaşıyordu. Rüzgar nedeniyle sağa sola gidiyor. Mürettebat gemide kalsaydı dumandan zehirleneceklerdi." ifadesini kullandı.

Öte yandan gemi personelinin bir kısmının kimlikleri belirlendi. Kurtarma çalışmalarından sonra Sinop'taki çeşitli hastanelere kaldırılan yaralılar, yapılan ilk müdahalenin ardından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.

Çoğu Mısırlı personelden 13'ünün isimleri şu şekilde:

Hüsam Sabit (Kaptan), Rida Ferhat (33), Muhammed Osman (39), Ante Hamidi (36), Vahid Muhammed (36), İmad Harraz (45), Ussame Elbi (41), Eşref Muhammed (44), Halit Imamı (33), Hamid Hassan (50), İlam Abdal ile Ukrayna uyruklu Alexander Krostov (35) ve Gürcistan uyruklu Davud Bratasvili (38).

(AA)