Reuters haber ajansının iki kaynağına dayandırdığı haberinde, Çinli Sinovac firması tarafından geliştirilen ve Türkiye tarafından da alınan CoronaVac Covid-19 aşısının etkinlik oranının yüzde 60'ın altında olduğu iddia edildi. Şirketle ortak çalışan biyomedikal merkezi ise iddiayı ‘spekülatif’ olarak nitelendirdi.

Sinovac aşısının etkinlik oranına ilişkin Brezilya’dan yeni iddia: Yüzde 60’ın altında

HABER MERKEZİ

Reuters haber ajansı, Çin'in Sinovac Biotech tarafından geliştirilen CoronaVac COVID-19 aşısının etkinlik oranına ilişkin yeni bir iddiayı paylaştı.

UOL haber portalının çalışma sonuçlarını gören iki kaynağına dayandırdığı haberde, pazartesi günü açıklanan sonuçlara göre, CoronaVac aşısının Brezilya'daki klinik denemesinde etkinlik oranı yüzde 60'ın altında çıktı.

Brezilya'da aşı üretmek için Sinovac ile ortak çalışan Sao Paulo Butantan biyomedikal merkezi, bugün genel etkinlik sonuçlarını yayınlamayı planlıyor. Sao Paulo Butantan biyomedikal merkezi yetkilileri rapora ilişkin "tamamen spekülatif" yorumunda bulundu.

Türkiye, Sinovac aşısının etkinliğinin yüzde 91,25 olduğunu duyurması ardından Brezilya da aşının etkinliğinin yüzde 78 olarak hesaplandığını duyurmuştu.

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, 7 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Brezilya’daki yüzde 78’lik etkinlik oranının hafif vakalara ait olduğunu, aşının orta ve ağır vakalarda ise yüzde 100 etkinlik sağladığını öne sürdü.

Son olarak dün ise Endonezye, aşının etkinlik oranının yüzde 65,3 olduğunu açıklamıştı.

Brezilya'daki aşı çalışmalarına 13 bin, Türkiye'de 7 bin, Endonezya'da ise bin 600 gönüllü katılmıştı.