Sinovac Biotech, geliştirdiği koronavirüs aşısını hayvanlar üzerinde başarılı denemelerin ardından insanlar üzerinde denemeye başladı

Sinovac Biotech, geliştirdiği koronavirüs aşısını insanlar üzerinde denemeye başladı

Aşı araştırma, geliştirme ve üretimi alanında faaliyet gösteren Çin merkezli bir firma olan Sinovac Biotech, sitesinde yaptığı açıklamada COVID-19’a karşı geliştirdikleri aşı adayının insanlar üzerinde Faz 1 klinik denemelerine başladığını duyurdu.
Biorxiv sitesinde yayınlanan henüz bağımsız değerlendirmesi yapılmamış bir araştırma ise, Sinovac’tan araştırmacıların da dahil olduğu bir araştırma ekibinin hayvanlar üzerinde yaptığı denemelerde aşı çalışmasının başarılı sonuçlar verdiğini bildirmişti.
İlk grup gönüllülerin başvurusu kabul edilerek ilk doz aşılama işlemi tamamlandı. Yapılan bu araştırmada 18-59 yaşları arasında 144 sağlıklı yetişkine iki farklı dozda aday aşı uygulanmasıyla firmanın SARS-CoV-2 aşısının güvenlik, etkililik, tolerans ve imünojenite açısından değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Aday aşının Faz 1/2 klinik denemeleri Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi tarafından 13 Nisan tarihinde onaylanmıştı.
Firmanın CEO’su Weidong Yin, “Bu aşı, COVID-19’un yayılmasının nihai olarak önlenmesi açısından çok önemli. İnsanlar üzerindeki denemelere başlanması ise aşı geliştirme ortaklarımızla beraber firmamızdaki bilim insanlarının ortak kazanımı olan bir kilometre taşıdır. Sinovac, tüm dünyada COVID-19’a karşı süren savaşı desteklemek amacıyla araştırmaların ilerleme hızını arttıracaktır” şeklinde konuştu.


Çin merkezli bir biyofarmakoloji firması olan Sinovac’ın ürün portfolyosu; enterovirüs71, Hepatit A ve B, mevsimsel influenza, kuş gribi olarak bilinen H5N1 pandemik influenza, domuz gribi olarak bilinen H1N1, suçiçeği ve kabakulak gibi hastalıklara karşı aşıları kapsıyor. Firmanın sitesinde sağladığı bilgiye göre Sinovac, 2009 yılında domuz gribine karşı geliştirdiği aşıya onay alan ilk firma oldu.

Sciencemag’den John Cohen’e göre virüsün kimyasal olarak inaktive edilmiş bir versiyonunu içeren eski usül bir formülasyon olan aşı maymunlarda hiçbir açık yan etkiye sebep olmadı.

Araştırma geliştirme aşamasında olan pek çok farklı COVID-19 aşısına dair bir raporu olan virolog Florian Krammer “Bunu beğendim. Bu eski bir ekoldür ama işe yarayabilir. En sevdiğim şey ise düşük ve orta gelirli ülkelerden pek çok aşı üreticisi böyle bir aşıyı yapabilir” şeklinde konuştu.

Araştırmaya ulaşmak için tıklayın

Kaynak: https://www.sciencemag.org/news/2020/04/covid-19-vaccine-protects-monkeys-new-coronavirus-chinese-biotech-reports