Marmaris’te Milli Park Alanı içerisinde dinamit patlatan SİNPAŞ’a kesilen ceza belli oldu. Şirkete dinamit patlattığı gerekçesiyle 54 bin 783 TL, denize hafriyat döktüğü için de 131 bin TL idari para cezası kesildi.

SİNPAŞ’a ödül gibi göstermelik ceza
Fotoğraf: BirGün

Mustafa BİLDİRCİN

Muğla'nın Marmaris ilçesi İçmeler mevkiinde bulunan Kızılbük Koyu’nda 30 yıl önce başlatılan ve ardından SİNPAŞ GYO’ya devredilen otel-devremülk projesi ile ilgili yeni bir gelişme ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, “Projenin inşaat sürecinde kamuoyuna yansıyan patlama görüntüleri ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?” sorusuna verdiği yanıt, hukuksuzluğun adeta cezasız kaldığını gözler önüne serdi.

Kızılbük Koyu’ndaki yapımına devam edilen otel-devremülk projesi, doğada yol açtığı tahribat nedeniyle kamuoyunun tepkisini çekti. Projeye yönelik yargı süreci devam ederken inşaat alanında iş makinelerinin çalışmaya devam ettiği öğrenildi. Öte yandan Milli Park Alanı içinde yer alan el değmemiş koylarda dinamit patlatıldığını ortaya koyan görüntüler de sosyal medyadan paylaşıldı.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Projeye yönelik tartışmalar, kamuoyuna yansıyan görüntülerin ardından daha da alevlendi. Muhalefet milletvekilleri, projenin akıbetiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergeleri verdi. İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun da Bakan Kurum’a, “Marmaris Kızılbük'teki proje konusunda verilen, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı hangi bilimsel dayanaklara göre verilmiştir?” ve “Söz konusu projenin inşaat sürecinde sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna yansıyan patlama görüntüleri ile ilgili olarak herhangi bir soruşturma veya denetim yapmış mıdır? Yapıldıysa projeyi yürüten şirkete hangi yaptırımlar uygulanmıştır?” sorularını sordu.

ÖDÜL GİBİ CEZA KESİLDİ

Bakan Murat Kurum’un yanıtları ise “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Projeye yönelik, “ÇED Gerekli Değildir” kararının yönetmeliklere uygun verildiğini savunan Kurum, şirketin patlayıcı madde kullandığına yönelik tespitin 21 Ocak’ta yerinde yapılan denetimler ile ortaya konulduğunu belirtti. Proje dosyasında, “Patlayıcı madde kullanılmayacağına dair” taahhüt bulunduğunu ifade eden Kurum, “Bu nedenle söz konusu firma hakkında 54 bin 783 TL idari para cezası uygulanmıştır” dedi.

Kurum, 23 Mayıs’ta yerinde yapılan denetimde, "Yapılan kazı çalışmaları neticesinde çıkan malzemelerin bir kısmının denize akmış olduğu hususunun" da tespit edildiğini kaydetti. Denize malzeme döktüğü için firmaya, 131 bin 516 TL idari para cezası uygulandığı ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satıldı. 1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başladı. Fakat 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilemedi. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durdu. Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurdu. Belediyeyse imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermemişti. Muğla Valiliğiyse devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Eylül ayında Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerince, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

MAHKEME KARARI DİNLENMİYOR - (Aycan KARADAĞ​)

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük’te inşaatı süren Sinpaş GYO projesine ilişkin mahkeme tarafından, "çevresel etki değerlendirme(ÇED) gerekli değildir" kararının iptal edilmesine rağmen şirket çalışmalarını sürdürüyor. Projenin durdurulması içinse Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Marmaris MUÇEP Meclisi bir hafta önce başlattığı nöbet eylemini sürdürüyor.

Milli Parkın korunması için kurulan kapının, şirketin özel güvenlik birimlerinin kontrolünde olduğunu öğrenildi. Öte yandan bölge halkı, şirketin Milli Park’ın koruması için korunan kapıyı geçtiğimiz günlerde kırdığını ifade etti.

Marmaris Kent Konseyi hukuken durması gereken inşaatta, işçi çalıştırılmasının suç olduğu gerekçesiyle şirketi SGK’ye şikâyet edeceği ifade edildi. İnşatta çalışan bir işçi ise yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “Çalışma şartlarımız çok kötü. Şu anda sigortamız yatmıyor. İçeride yaklaşık 500 işçi var. Şirket yetkilileri, çalışma izni için başvurdukları kısa sürede iznin alınacağını söylediler. Bekliyoruz ama tedirginiz.”