Muğla Kızılbük’te Sinpaş’ın otel projesine mahkeme ‘dur’ dedi. İnşaat sahasının önünde açıklama yapan Marmaris halkı, “Belediye eğer inşaatı mühürlemez, çalışmaya devam ederse bu kapıyı yıkıp geçeceğiz” dedi.

Sinpaş durmazsa kapıyı yıkarız
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük’te inşaatı süren Sinpaş GYO projesine ilişkin ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için açılan davada gerekçeli karar çıktı. Mahkeme kararın iptaline karar verdi.

Kararda, projenin otel ve konut projelerini bir arada kapsamasından dolayı ÇED’den muaf tutulamayacağı vurgulandı. Kararın ardından Marmaris Belediyesi önünde toplanarak proje sahasına yürüyen Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri basın açıklaması yaptı.

ORMAN TAHRİP EDİLDİ

Muğla Marmaris’in en güzel koylarından olan Kızılbük’te otel inşaatını sürdüren Sinpaş GYO, bölgede adeta ekolojik yıkım yarattı. Milli Park sınırları içerisinde yer alan inşaatta dinamit patlaması bölge halkı tarafından tepkilere neden oldu. Mayıs ayı sonunda inceleme yapmak için proje sahasına giden Marmaris Kent Konseyi üyeleri şantiyeye alınmadı. Yurttaşlar ise proje alanına deniz yoluyla giderek incelemede bulundu. Patlama sonucu kıyının, ormanın ve endemik türlerin tahrip edildiği tespit ettiklerini belirten bölge halkı, ayrıca sahile dışarıdan kum getirildiğini de dile getirdi.

ÇED SÜRECİ İŞLETİLMELİ

Projenin bölgeyi adeta çöle çevirdiğini ve ÇED’ten muaf tutulmasının hukuka aykırı olduğunu belirten Marmaris Kent Konseyi dava açtı. Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada karar çıktı. Kararda projenin ÇED’ten muaf tutulamayacağına dikkat çekildi.

Kararın ardından inşaat sahasına giden Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyelerini kolluk kuvvetleri karşıladı. Şantiye kapısından Sinpaş’ın tabelasını kaldırdığını, Milli Parklar’ın ‘burası ormandır girilemez’ yazısı astığını belirtti. Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, “Minareyi çalan kılıfı uydurur” dedi.

ÇALIŞMA DURMALI

Kapının önünde açıklaması yapan Beytekin, “Bir madde okuyorum, ‘ormanlık alanlara girilmesi kesinlikle yasaktır. Orman içerisinde ve çevresinde her türlü yanıcı, harlayıcı, patlayıcı madde ve kullanılması yasaktır’, bu kapıyı kime verdiler? Dinamit kullanan Sinpaş’a verdiler. Böyle bir işbirliği içine girdiler, her şeye göz yumdular ama bugün itibariyle söylüyoruz: ‘Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ve Marmaris halkı olarak bu inşaat eğer belediye tarafından mühürlenmez, çalışmaya devam ederse bu kapıyı yıkıp geçeceğiz arkadaşlar’ bunun başka yolu yok. Mahkeme kararını, belediyeye vereceğiz, hepinizin gözü önünde. Belediye, kanunen üstüne düşeni yapmak zorunda. Pazartesiye kadar bekleyeceğiz. Buranın pazartesinden itibaren çalıştığına dair tek bir video gelirse bize bunun bedelini göz yumanlara ve bu şirkete ödeteceğimize hiç şüpheniz olmasın” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

•1988: Hattat Ailesi 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlattı.

•2006: Emin Hattat iflas etti, inşaat tamamen durdu.

•2009​: İnşaat alanı Sinpaş Holding’e satıldı.

•2010​: Sinpaş 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler Belediyesi’ne başvurdu. Belediye konut yapımına izin vermemişti.

•13 Ağustos 2021​: Muğla Valiliği devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.

•Eylül 2021​: Kararın iptali için Marmaris Kent Konseyi dava açtı.