İstanbul'da tramvay ile otobüsün çarpışması sonucu 4'ü ağır 33 kişi yaralandı. Güvenlik kamerasına yansıyan kazayla ilgili inceleme sürerken bir haftadır tramvay hattındaki sinyalizasyonun arızalı olduğu iddia edildi.

Sinyalizasyon mu kazaya neden oldu
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

İstanbul Alibeyköy'de dün tramvay ile İETT otobüsü çarpıştı. 4'ü ağır 33 kişinin yaralandığı kazaya neden olan durum araştırılıyor. Kaza, dün sabah saat 09.00 sıralarında Alibeyköy'de meydana geldi. Taksim-Cebeci seferi yapan 36T hatlı otobüs, rayların üstünden geçtiği sırada Alibeyköy Metro İstasyonu istikametinden gelen tramvay ile çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle sürüklenen otobüs park halindeki 2 otomobile ve bir güvenlik kulübesine çarptıktan sonra durabildi.

TRAMVAY İKİYE BÖLÜNDÜ

Tramvayın ikiye böldüğü otobüsün içindeki yaralılara ilk müdahaleyi çevrede bulunanlar yaptı. Yaralılar olay yerine gelen ambulans ile çevre hastanelere sevk edilirken, otobüs içinde sıkışan bir yolcu itfaiyenin çalışmasının ardından çıkartılarak hastaneye gönderildi. Ambulans megafonundan, sık sık "Başka yaralı var mı?" anonsları yapıldı. Polis olayla ilgili çalışma başlatırken, bir haftadır tramvay hattındaki sinyalizasyonun arızalı olduğu iddia edildi. Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, kazanın ardından ilk yaptığı açıklamada 4 ü ağır 19 yurttaşın yaralandığını söyledi. İlerleyen dakikalarda İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada yaralı sayısının 33'e çıktığını söyledi.

KURALLARA UYDUM

Sürüklenen otobüsün çarptığı güvenlik kulübesinde kıl payı kurtulan Selahattin Şahin, "Biz kulübedeydik, bir anda sesi duyunca deprem oluyor sandık. Baktık, tramvay otobüsü ortadan ikiye bölmüş. Kulübeden zor çıktık. Biz dışarı çıktığımızda, otobüs ikiye bölünmüş, arabalar hasarlı ve kulübe devrilmişti" dedi. Otobüs şoförü Ünal Koçkesen, tedavi gördüğü hastanede kazayı anlattı. Koçkesen, "Normal güzergahımda gidiyordum. Yeşil ışıkta geçiyordum, otobüsümün yarısından fazlası zaten geçmişti. Geçişimi tamamlamadan tramvay otobüsün arka tarafından vurdu. Tramvayın şoförü olup olmadığını göremedim" dedi. "Kurallara tamamen uydum" diyen Koçkesen, "Kamera kayıtlarına da zaten bakıldı. Tramvayın kırmızıda geçtiği görülüyor. Yeşil yandığı için ben normal güzergahımda seyir halindeydim, tramvayla işim olmadığı için bakmadım. Şu ana kadar maddi hasarlı bile bir kazam yok, ilk defa kaza yaşadım. Korktum" dedi. Koçkesen sağlık durumunun ise iyi olduğunu belirtti.

SİNYALİZASYON İDDİASI

Kazanın sinyalizasyon arızası nedeniyle yaşandığı iddia edildi. Yaralıların yardımına ilk koşan yurttaşlardan Bülent Kahveci, "Buranın böyle olacağı belliydi. Yaklaşık 10 gündür bu ışıklarda problem vardı. Sürekli tamire geliyorlardı. Sabah, akşam trafiğinde burada kargaşa oluyor. Işıklı sistemde tramvay çalıştırılıyor. Burada tramvay geçiş yaparken arabalar geçiyor. Arabaya yeşil yanıyor, tramvaya yeşil yanıyor. Sürekli bozuluyor. Son 10 günde daha çok bozuluyordu. Belediyenin kayıtlarında da vardır. Sonuçta biz burada oturan insanlarız. Her gün gördüğümüz şeyler" dedi. Trafik ışıklarının tramvay ile araçlara aynı anda yeşil yandığını gösteren anlar, bir sürücü tarafından cep telefonu kamerasıyla da kaydedildi. Önceki gün aynı noktada çekildiği belirtilen görüntüde, tramvay yeşil ışıkta geçerken, trafik lambasının araç geçişleri için de yeşil yandığı görülüyor.

***

DAHA ÖNCE DE AYNI YERDE KAZA OLMUŞ

Aynı noktada bir buçuk ay öncede kaza meydana geldiği ortaya çıktı. 20 Ekim'deki kazada otomobil sürücüsü, kırmızı ışık yanarken tramvay yolundan karşısına geçmek istemişti. O sırada seyir halindeki tramvay, otomobile çarpmış; kazada ölen ya da yaralanan olmazken, olay yerinde yoğun trafik oluşmuştu. Kazaya karışan otomobilin çekici yardımıyla kaldırılmasının ardından yol tekrardan trafik normale dönmüştü.