Sipariş uğruna 700 işçinin hayatını hiçe saydılar!

Rıfat Kırcı

Balıkesir'in Gönen ilçesinde bulunan Adin Oto Donanım adlı fabrikada iki hafta önce bir işçi koronavirüse yakalandı; buna karşın “Renault’nun siparişini yetiştirmemiz gerek” denilerek 700 işçiyle üretime devam edildi. Virüse yakalanan işçi hayatını kaybetti, sipariş Renault’ya teslim edildi, şimdi tüm işçiler karantinada!

İşçilerin anlatımına göre, iki hafta önce Hanife Bıyıklı adlı işçiye rahatsızlığı üzerine Covid-19 testi yapıldı. Test sonucu pozitif çıktı. Bunun üzerine işçiler, salgın riskine karşı fabrika yönetiminden ücretli izin talep etti; ancak fabrikanın genel müdürü korona vakasını doğrulamasına rağmen Renault’nun verdiği siparişin yetişmesi gerektiğini, bu nedenle üretimin devam etmesi gerektiğini söyledi. Yaklaşık 10 gün çalıştırılan işçiler, siparişler için gerekli üretim biter bitmez ev karantinasına alındı.

HANİ TEHLİKE YOKTU!

İşçiler yaşadıklarını şöyle anlattı: “Koronavirüs vakaları hızla artmasına rağmen bizim fabrikada hiçbir önlem alınmadı. Biz çalışmaya devam ettik. 2 vardiyada 700 kadar işçi bu fabrikada çalışıyor. Arkadaşlarımızdan birisi korona oldu. Hastaneye kaldırıldı. Tabii bu durumdan tedirgin olduk. Ücretli izin istedik. Ancak genel müdür gelip manipüle etti herkesi. Bizim arkadaşımızın korona testi pozitif olunca İlçe Sağlık Müdürlüğü fabrikaya gelip çalışabileceğimizi söylemiş. Yani genel müdürün bize aktardığı şey bu. Hasta arkadaşımızdan bize virüs bulaşma ihtimali yokmuş. İşçileri toplayıp böyle bir konuşma yapınca da herkes çalışmaya geri döndü.

Renault’un siparişlerini yetiştirmeye çalışıyorduk. Siparişlerin üretimi biter bitmez bizi ev karantinasına aldılar. Hani bir tehlikeli yoktu? Korona olan arkadaşımızla birlikte çalıştık biz, bize de geçmiş olabilir. Sözde sorun yaratmayacaktı ama şimdi ev karantinasındayız. Her gün arayıp soruyorlar; ancak siparişler yetişsin diye ölümle yüz yüze çalıştırıldı yüzlerce kişi. 10 gün önce alınması gereken tedbirler, bir araba firmasının siparişleri yetişsin diye askıya alındı. Korona olan arkadaşımız da hayatını kaybetti."