Sıra liderlerin buluşmasında

BirGün ANKARA

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkan yardımcıları, bugün TBMM’de bir kez daha bir araya gelerek Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarına son şeklini verecek. Parlamenter sistem çalışmaları için TBMM'de 10 ayrı görüşme gerçekleştiren muhalefet partilerinin kurmaylarından sonra liderler bir araya gelecek. Bu kapsamda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun diğer parti liderleri ile gerçekleştirdiği görüşmelerde, en geç Şubat ayının ilk yarısında ortak deklarasyonla kamuoyunun karşısına çıkılması kararlaştırıldı. Bugün parti kurmaylarının yapacağı görüşmede planlanacak ortak toplantı sürecinin ardından seçim güvenliği konusuna ağırlık verilecek.


Gerçekleştirilen ziyaretlerin ana gündem maddesi, mevcut yönetim sisteminin zararları oldu. Toplantılarda Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez 6 muhalefet partisinin bir arada uyum içerisinde hareket ettiği vurgulandı. Bu durumdan Cumhur İttifakı'nın duyduğu rahatsızlığa işaret edildi. Başta yeni ittifak tartışmaları olmak üzere bazı teknik konularda yaşanan görüş ayrılıklarının “normal” olduğu kaydedilen görüşmelerde, liderlerin daha sık bir araya gelmesinin olası sorunları ortadan kaldıracağı vurgulandı.

ORTAK MÜŞAHİT

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasının önümüzdeki ay kamuoyuna duyurulmasının ardından muhalefet, seçim güvenliği konusunda yoğun bir çalışma gerçekleştirecek. Bu kapsamda ikili görüşmelere başlayan muhalefet temsilcileri, son kamuoyu yoklamalarında da öne çıkan bazı seçmen talepleri üzerinde durmaya başladı.

Seçmenlerin büyük çoğunluğunun parmak boyama uygulamasının yeniden hayata geçmesini isteğine ilk seçim için sıcak bakılmazken sandıklarda “ortak müşahit” görevlendirilmesi konusunda büyük ölçüde görüş birliği olduğu bildirildi. Doğu ve Güneydoğu illerinde Cumhur İttifakı’nın temsilcilerinin bulunduğu ancak muhalefetten tek bir müşahitin bile yer almadığı yüzlerce sandığın varlığına işaret eden kurmaylar, ortak müşahit belirleme çalışmalarına şimdiden başlayacak. Muhalefet, partilerinin il hukuk komisyonlarını da güçlendirecek. Sandık görevlileri ve müşahitler dışında, her sandıkta en az bir avukatın hazır bulundurulması konusunda da çalışmalar yapılacak.