Sırbistan-Kosova gerginliği devam ederken Belgrad yönetimi askere ‘hazır ol’ emri verdi. Kosovalı Sırp polisin gözaltına alınmasıyla başlayan protestoların ardından ülkenin kuzeyine kurulan barikatlar ise hâlâ kaldırılmadı.

Sırbistan’da askere ‘hazır ol’ çağrısı
Sırplar Kosova’nın kuzeyinde protesto gösterisi düzenlemişti. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Kosova’nın 2008’de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana Sırbistan ile yaşanan gerilim son zamanlarda iyice arttı. Geçtiğimiz aylarda her ne kadar iki ülke arasındaki ‘plaka’ tartışması ile başlayan gerilim azalmış olsa da Kosovalı bir Sırp polisin gözaltına alınması tansiyonu tekrar yukarı çekti.

Yaşanan gelişmelerin ardından son olarak Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, Devlet Başkanı Aleksandr Vucic’in dün gece itibarıyla “ordunun en yüksek seviyede savaşa hazır olması” emri verdiğini açıkladı. Paniğe gerek olmadığını belirten Vucevic, “Ancak endişeye yer var. Belli ki sadece Sırbistan sorunların siyasi anlaşmayla çözüme ulaşacağına inanıyor. Kosova sürekli kendi başına hareket ediyor” dedi.

Sırbistan İçişleri Bakanı Bratislav Gasic ise Vucic’in polislere “hazır ol” emri verdiğini kaydederek, hedefin Kosova’daki Sırpları korumak olduğunu aktardı.

BARİKATLAR KALDIRILMADI

Kosovalı Sırpların eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in gözaltına alınmasına tepki olarak Kosova'nın kuzeyinde 10 Aralık'tan bu yana kurduğu barikatlar hâlâ kaldırılmazken, son yaşananlar iki ülke arasındaki gerginliği yeniden tırmandırdı.

Sırbistan'ın genelkurmay başkanını sınır bölgesine göndermesinin ardından Kosova'nın kuzeyinde önceki gece eydana gelen silahlı saldırı sonucu iki ülke karşı karşıya gelirken, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR), gün içerisinde yaptığı açıklamada, saldırı olayının soruşturulduğunu belirtti.

Pantic'in gözaltına alınmasına tepki gösteren Kosovalı Sırplar, 10 Aralık'tan bu yana 17 gündür ve Bernjak sınır geçişlerine kurdukları barikatlarda nöbet tutuyor.

AB, NATO ve ABD, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğin düşürülmesi ve barikatların kaldırılması çağrısı yaptı.

Kosova hükümeti, temmuz sonunda Sırbistan'a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda "Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi" ve "Sırp makamlarınca Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu. Kosova'daki Sırplar, buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmış ve ülkede gerilim artmıştı. Plaka kararıyla ilgili olarak Kasım ayı sonunda Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda anlaşma yapılmış; Kosova yönetimi plakalarını değiştirmeyenlere ceza verilmesi planından geri adım atmıştı.

Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci ise gerginliğin artmasıyla birlikte sık sık kesintiye uğruyor.

Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir ülke olarak tanımıyor ancak ilişkileri normalleştirmek amacıyla 2013'te imzalanan anlaşma uyarınca Kosova yönetimini tanıyor.