Sırbistan, Bosna Hersek’e COVAX programında yaşanan aksaklıklardan dolayı 10 bin aşı gönderdi. Bosnek Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç, Sırbistan’ın yolladığı aşılarla ilgili, "Başkan Vucic, uluslararası mekanizmaların başarısız olduğu anda bize aşı verme teklifi yaptı ve biz de kabul ettik" dedi.

Sırbistan'dan Bosna Hersek'e aşı desteği


Sırbistan, Bosna Hersek’e yollanmasında gecikme yaşanan aşıların telafisi için ülkeye 10 bin aşı gönderdi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Alekander Vucic, Bosna Hersek’teki yetkililere 10 bin AstraZeneca aşısı teslim etmek üzere Bosna'nın başkenti Saraybosna'ya uçtu. Vucic, “Teslimat, 5 bin kişinin gerekli her iki dozu alması için yeterlidir. Hareketi bir dayanışma eylemi Balkan ülkeleri arasında daha yakın işbirliği içerisinde bulunmamız gerekiyor. AB'den aşı bekliyorduk ancak ne yazık ki henüz almadık. COVAX programından aşı aldığımızda onlara teşekkür edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bosnek Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç, Sırbistan’ın yolladığı aşılarla ilgili, "Başkan Vucic, uluslararası mekanizmaların başarısız olduğu anda bize aşı verme teklifi yaptı ve biz de kabul ettik" dedi.

COVAX’A RAĞMEN AŞI GECİKMELERİ YAŞANIYOR

COVAX, aşıları ödeme gücüne bakılmaksızın yoksul ülkelere ulaştırmayı amaçlayan Avrupa Birliği, Gavi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ortak programı olarak açıklanmıştı. İlk olarak Batı Afrika ülkesi Gana, Fildişi Sahili ve Nijerya’ya gönderilmişti ancak programın aşı sevkiyatında bazı sorunlar yaşanıyor.

Yetkililer yaşanan gecikme ve sorunların, onay ve nakliye sorunlarından kaynaklandığını dile getirmişti.

DSÖ, COVAX kapsamında yıl sonuna kadar yoksul ülkelere 1.2 milyar doz aşı gönderilmesini planlasa da henüz bu sayıların çok uzağında sevkiyatlar gerçekleşebildi.

YOKSUL ÜLKELER HÂLÂ AŞI BEKLİYOR

Afrika ülkeleri, şu anda 5,7 milyondan fazla doz almış olsa da, Avrupa Birliği dışındaki Avrupa ülkeleri, henüz ilk teslimatın gelmesini bekliyor.

Gavi programı üst düzey yöenticisi Seth Berkley, aşı teslimatıyla ilgili,”Henüz dağıtımın ilk aşamasındayız, o yüzden daha erken olduğunu unutmayın” açıklaması yaparak dağıtımda yaşanacak sorunların program yeni başladığı için “normal” olduğunu vurguladı.