Aylık Ipsos Hane Tüketim Paneli verilerine göre stoklamada kolonyadan sonra sirke satışları öne çıktı. Tüm dünya koronavirüs salgını (Covid-19) ile mücadele ederken, virüsten korunmak ve dezenfekte olmak için kullanılan kolonya satışları yüzde 256 artış gösterdi, sirke satışları da yüzde 161 arttı

Sirke satışları patladı: 'Stoklar en fazla mayısa kadar yeter'

Sağlık Bakanlığının ilk koronavirüs vakasını açıklamasının ardından vatandaşların alışveriş davranışlarında değişiklikler oldu. Satışı en çok artan ürünlerin başında virüsten korunmak ve dezenfekte olmak için kullanılan ürünler başı çekti. Kolonya satışları yüzde 256 artış gösterirken sirke satışları da yüzde 161 arttı. Sirke satışlarındaki bu artışla ilgili Türkiye’deki lider firma Fersan'ın CEO’su Gürhan Güven açıklamalarda bulundu. Güven, üretimde tam dolu kapasite çalıştıklarını ve şu an için hammadde sorunu yaşamadıklarını belirtti.

Türkiye'de sirke üretimi yapan bir şirketin CEO'su Gürhan Güven “Salgının ortaya çıktığından bugüne dek sirke satışlarında çok yüksek artışlar yaşıyoruz. Marketlerdeki ürünlerimize olan rağbet arttı. Vatandaşlarımıza sürekli olarak ürün sağlayabilmek adına üç vardiya durmaksızın çalışıyoruz” dedi.

BEYAZ SİRKEDE TALEP ARTIŞI

Ürettikleri doğal beyaz sirke ilgili konuşan Güven, şunları söyledi: “Hammadde ve ambalaj anlaşmalarımızı yılbaşında yaptığımızdan dolayı, üretimin kesintisiz çalışabilmesini sağlıyoruz. Beyaz sirkedeki talep artışına daha iyi hizmet verebilmek adına, yüzde 4-5 asitliğinde olan beyaz sirkeye alternatif olarak yüzde 18-20 asitliğinde konsantre beyaz sirke üretimine başladık. Asitlik derecesi nedeniyle su ile seyreltilerek kullanıldığında bir şişe konsantre beyaz sirke beş şişe beyaz sirkeye denk gelmektedir. Böylelikle çevreye şişe, kapak ve etiket olarak da daha az atık vermiş oluyoruz. Buna istinaden bu ürünümüzü 5 kat konsantre ve çevreci olarak isimlendiriyoruz."

STOKLARIMIZ EN FAZLA MAYISA KADAR YETER

Güven, çeşitli kimyasallar kullanılarak beyaz sirke yapıldığı uyarısında bulunarak şöyle konuştu: "Covid-19’a karşı müdahale kapsamında Sanayi ve Ekonomi Bakanlığı, beyaz sirkenin hammaddesi olan şeker pancarı ve benzer tarımsal hammaddeden kazanılmış etil alkolün satışını sadece kolonya üreticilerine müsaade edip sirke üreticilerine kapatmıştır. Şu an stoklarımızdaki beyaz sirke hammaddelerini üretip sevk ediyoruz. Tahminimizce, en fazla mayıs ayı ortasına kadar beyaz sirke stoklarımız yetecektir."

LİMON AROMALI SİRKELERDEN UZAK DURUN

Limon aromalı beyaz sirkelerin sağlık için tehlikeli olduğun ifade eden Güven, "Bu dönemde tüketicilerimiz özellikle limon aromalı beyaz sirkelerden uzak dursunlar. Tamamen kimyasalın kokusunu bastırmak için limon ve benzeri esans kullanıyorlar. Tüketicilerimizden ricamız, her zaman kalite odaklı olmaları ve arada ciddi fiyat farkı olan ürünleri sorgulamalarıdır. Dönemsel kampanyalar işimizin bir parçası ama her zaman olan ucuz fiyat sürdürülebilir olmadığı gibi, diğer yandan da soru işaretidir. Sirkenin sırrı, herhangi bir katkı maddesi kullanmadan, haftalar süren fermantasyonla yüzde 100 doğal bir ürün elde etmek. Tüketicilerimiz beyaz sirkeyi bulamadıkları zaman, aynı amaçla hem gıdada hem de temizlikte elma gibi diğer doğal fermente sirke çeşitlerini de kullanabilirler" dedi.