Ekin Akyaz- Seda Balmumcu Çorlu’da yakınlarını kaybeden aileler sürdükleri adalet nöbetini Sirkeci Tren Garı’na taşıdı. Nöbete sanatçılar, milletvekilleri, davanın avukatları başta olmak üzere çok sayıda avukat ve emek meslek örgütü destek verdi. Gar önünde adalet nöbetleri için buluşan aileler kazanın üzerinden 10 ay geçmesine karşın hiçbir tutuklu sanık olmadığını vurgulayarak “adalet nerede?” diye sordu. Henüz […]

Sirkeci Garı’nda Çorlu nöbeti: Aileler adalet arayışında yetkililer suskun, sorumsuz
Ekin Akyaz- Seda Balmumcu

Çorlu’da yakınlarını kaybeden aileler sürdükleri adalet nöbetini Sirkeci Tren Garı’na taşıdı. Nöbete sanatçılar, milletvekilleri, davanın avukatları başta olmak üzere çok sayıda avukat ve emek meslek örgütü destek verdi. Gar önünde adalet nöbetleri için buluşan aileler kazanın üzerinden 10 ay geçmesine karşın hiçbir tutuklu sanık olmadığını vurgulayarak “adalet nerede?” diye sordu.

Henüz gençsiniz tekrar çocuk yaparsınız

Faciada yaşamını yitiren Rubize ve Gani Kartal’ın yakını İsmail Kartal, “4 kişi kusurlu olabilir diyorlar, Canlarımız gitmiş, hala 300den fazla yaralı var. Ulaştırma Bakanı’nın hiç mi suçu yok… Peki, tek bir yetkili geldi mi?  Evet geldiler ve geldiklerini sunu söylediler; ‘Daha gençsiniz, çocuk yaparsınız.’ Bunu söyleyecek kadar vicdansız mısınız? Bunca emeğe yazık bu ülkedeki, yetkililere sesleniyorum. Çekin adaletin üzerindeki kirli ellerinizi sermayenizi. Ölmesin insanlarımız” dedi.

“YAVRUM HAKKINI ARADIM DİYECEĞİM”

Fotoğraf: BirGün

Faciada kızı Sena Köse’yi kaybeden anne Aysun Köse, “Kızıma; bir gün mezarının başına gittiğimde, ‘yavrum ben senin hakkını aradım, ben senin için elimden geleni yaptım’ diyeceğim. Geriye kalanlar için belki daha güzel bir hayat, belki daha güzel bir dünya olur diye mücadele edeceğim” diye konuştu.

Bihter Bilgin hep 14 yaşında!

Konuşan tüm aileler faciada yaşamını yitirmeseydi bugün 15 yaşına girecek olan Bihter Bilgin’i andı. Annesi Zeliha Bilgin de basın açıklamasın katılanlar arasındaydı.

Zeliha Bilgin ve Mısra Sel
Fotoğraf: BirGün

Katliamda oğlu Oğuz Arda Sel’i yitiren Mısra Özsel ise “Bihter Bilgin’in doğum gününü kutluyorum. O hep 14 yaşında olacak, o hep kalbimizde yaşayacak” diyerek sonlandırdığı konuşmasında şunları söyledi: Bu yollarda oğlumun ayak izleri varken ben bugün onun adına adalet arıyorum.10 aydır bizim sevdiklerimiz çocuklarımız toprağın altında. Burada durduğumuz için onlarca güvenlik görüyorum. Ama katliamın olduğu gün vatandaşlar dışında kimse bulunmuyordu. 1 saat 1,5 saat sevdiklerimiz can çekişildikten sonra oraya ambulanslar gitti. Bunca ihmalin ardından biz sadece adalet istiyoruz

“Kusur var, yapan kim belli değil”

Fotoğraf: BirGün

Davanın avukatların Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil davaya ilişkin şu bilgileri verdi:  “Ana soruşturma dosyasında alt düzey 4 görevli hakkında soruşturma başlatıldı. Bir kısım şüpheli hakkında da ayırma kararı verildi. Bir dosyada ayırma kararı verildiyse bu ayırma kararı verilenlerin kim olduğunu söylemeniz gerek. Kusur tespit edilmiş, isim yok. Kim bu kusurları tespit edilenler? Bu davada şuan tutuklu yargılanan kimse yok” şeklinde konuştu.

***

AKP döneminde 1492 kişi tren ve demiryolu kazalarında hayatını kaybetti

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, CİMER üzerinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na 16 yılda kaç kişinin demiryolu kazalarında hayatını kaybettiğini sordu. Bakanlıktan gelen cevapta, 2003-2018 yılları arasında 1492 kişinin tren ve demiryolu kazalarında hayatını kaybettiği bildirildi.