HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, TCDD’ye ait Sirkeci liman sahasındaki 5000 m2'lik alanın Yeşilay'a devrini Meclis gündemine taşıdı

Sirkeci liman sahasının Yeşilay’a devri Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait Sirkeci liman sahasındaki 5000 m2’lik alanın Yeşilay’a devrini Meclis gündemine taşıdı.

Kerestecioğlu ayrıca,Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu’ “Yeşilay’a devredilmesi planlanan liman arazileri de düğün salonuna mı dönüştürülecek” diye sordu.

Sendikaorg’un aktardığına göre, Sirkeci ve Haydarpaşa liman sahalarının stratejik önemine sahip olduğunu belirten Kerestecioğlu, Birleşik Taşımacılık Sendikası’nın (BTS) bu husustaki uyarılarının gözetilmediğini, Sirkeci liman sahasındaki trenlerin limana ulaşacak hatlar ve bunun için kullanılacak manevra alanlarının Yeşilay’a protokol ile devri için son aşamaya gelindiğini kaydetti.

BTS’nin, Yeşilay’ın hem stratejik hem de ekonomik olarak çok büyük değer taşıyan arazilere el koymak istediğine dikkat çekerek Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

“5.000 m2’lik bu alan, feribot iskelesi, Liman Gar Şefliği ve Elektrifikasyon Şefliği, Gülhane köprüsüne kadar olan alan, 3. şahıslarca çalıştırılan otopark, yol işçilerinin barakası, manevracılara ait binadan oluşmaktadır. Söz konusu alanlar Yeşilay’ın bulunduğu Sepetçiler Kasrı ile bitişiktir. Yeşilay, önceki yıllarda da TCDD’ye ait feribot iskelesine ait yollara el koymuş, rayların üzerini kapatarak bu alanı düğün salonu olarak işletmeye başlamıştır. Daha önce de, 164 yıldır ülkemizde ulaşım hizmeti veren TCDD’ye ait, Ankara Gar’da 70.000m2, Haydarpaşa’da 20.500m2, Sirkeci’de 4.500 m2 alan, bu şekilde kişi ve kurumlara devredilerek adeta yağmalanmıştır.

'DEVİR DERHAL İPTAL EDİLMELİ'

Kamu arazi ve taşınmazlarının protokol ve kira sözleşmesi kapsamında bir kez kişi veya kurumlara kullandırılmaya başlandıktan sonra tahliyesinin çok zor olduğu, bu davaların uzun yıllar sürdüğünü belirten Kerestecioğlu, şöyle devam etti:

“Bu nedenlerle, stratejik önemi olan Sirkeci Liman Gar sahasının Yeşilay ya da başka kişi veya kurumlara kiralanması ve devredilmesinin TCDD ve ülkemiz açısından ciddi riskler taşıdığı göz önünde bulundurularak söz konusu devire ilişkin hazırlık, derhal iptal edilmelidir.”

Kerestecioğlu’nun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği sorular şu şekilde:

*Taşımacılıkta büyük stratejik öneme ve maddi değere sahip Sirkeci Liman Sahası neden Yeşilay’a devredilmektedir?

*Devir işlemi bilginiz dahilinde midir? Bakanlığınıza bağlı, en önemli ve köklü kurumlarından olan TCDD’nin çıkarlarını ve kamu yararını göz önünde bulundurarak bu hazırlığın iptali için girişimde bulunacak mısınız?

*Özellikle şehrin içindeki Garların sınırları içinde kalan ve çok büyük değer taşıyan taşınmazlar, demiryolu taşımacılığında gelecekte yaşanacak büyüme göz önünde bulundurularak neden muhafaza edilmemektedir?

*Taşımacılığın ve lojistik ağının geliştirilmesi için yatırım yapılması yerine neden liman arazileri elden çıkarılmakta, Yeşilay gibi kurumlara adeta hibe edilmektedir?

*TCDD’ye ait en değerli araziler neden sürekli adeta yağmalanmaktadır? Benzer şekilde, hibe edilen Ankara Gar’da 70.000m2, Haydarpaşa’da 20.500m2, Sirkeci’de 4.500 m2 alan yeterli görülmemiş midir ki elden çıkarılacak yeni araziler aranmaktadır?

*Bu alanın devredilmesi için ‘Şimdilik TCDD’nin yeterince ihtiyacı yoktur’ diyerek onay veren TCDD bürokratları kimlerdir? Bu bürokratlara baskı yapılmış mıdır?

*Yeşilay’ın Yönetim Kurulunda nüfuzlu kişilerin bulunması bu kararın alınmasında etkili olmuş mudur?

*Yeşilay’a devredilmesi planlanan liman arazileri de düğün salonuna mı dönüştürülecektir?

*Sirkeci Liman Sahasının devri işlemlerine başlamadan önce kurumun ihtiyaçları üzerinden inceleme ve araştırma yapmak üzere bir heyet atanmış mıdır? Söz konusu heyet atanmışsa Heyetin Raporu ne yöndedir?

*Kurumun gelecek günlerde ihtiyaçları (Özellikle Tüp geçitte meydana gelecek aksama, tehlikeli madde taşımacılığı vb) dikkate alınmış mıdır?