Sayıştay’ın uyarısına rağmen, Savunma Sanayi Müsteşarlığı bankalarla şirketlerden sağlanan makam araçlarını kullanmaktan vazgeçmiyor

Şirket aracında bakan yardımcısı

NURCAN GÖKDEMİR

Kamu kurumları, iş ortağı olan şirketlerden araç alma ve yakıt giderlerini de bu şirketlere karşılatma ısrarını sürdürüyor.

Milyarlık ihalelere imza atan Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) yıllardır bankalarla şirketlerden sağlanan araçları kullanmakla ilgili uyarıları dikkate almadığı gibi araç sayısını da artırdığı, Sayıştay’ın 2017 yılı denetim raporunda ortaya çıktı. Her araç için aylık bin TL’lik yakıt giderini de banka ve şirketlere karşılatan müsteşarlık, araçların kullanımı ile ilgili ”Firmalara menfaat sağlanmadı; kamu zararı değil, kamu yararı var” savunması yaptı.

Sayıştay denetçilerinin yaptığı denetimler sonucunda müsteşarlığın, özel sektör ve kamu sektörü şirketlerinden kiralama ve aylık yakıt giderleri karşılanarak araç temin ettiği ve bu araçları SSM içinde özel kalem müdürü, daire başkanı, müsteşar yardımcısı, müsteşar ve bakan yardımcısı makamında olanlara tahsis ettiği belirlendi. Kurum envanterinde kayıtlı olmayan araçlara taşıt tanıma sistemi ile şirketler tarafından aylık bin TL yakıt sağlandığı ve araçların sayılan bu makamlarda bulunan kişilerce kullanıldığı ifade edildi.

‘Proje karşılığı…’
SSM, geçen yıl Mercedes, Audi, Volkswagen, Ford markalarında Ziraat Bankası’ndan beş, Halkbank’tan dört, Vakıfbank’tan bir, ASELSAN’dan beş ve İstanbul Tersaneleri’nden üç olmak üzere 18 araç aldı. Sayıştay’ın 2016 raporunda, “Halkbank ve Ziraat Bankasınca sağlanan araçların SSM’nin bedelli askerlikten toplanan para ve F-35 Projesi kapsamında tutulan paranın değerlendirilmesi; yine ASELSAN ve İstanbul Denizcilik A.Ş’ce sağlanan araçların ise savunma projelerinin yürütülmesi karşılığı sağlandığının düşünüldüğü” belirtilerek, uygulamadan vazgeçilmesi istendi.

Müsteşarlık ısrarcı
Sayıştay’ın bu uyarısına karşın müsteşarlık, uygulamadan vazgeçmediği gibi araç sayısını da 18’den 32’ye çıkarttı.

Volkswagen, Ford, Renault ve Toyota markalarından oluşan Ziraat Bankası’ndan yedi, Halkbank’tan dokuz, Vakıfbank’tan iki, ASELSAN’dan beş, İstanbul Tersaneleri’nden üç olmak üzere 32 aracı kullanmayı sürdürdü. 2017 yılında müsteşarlığa araç veren kurumlar arasına altı araçla TAİ (TUSAŞ) de eklendi.

Sayıştay 2017 raporunda ayrıca, 2015 ve 2016 yılı denetim raporlarında da yer verilen bu uygulamanın TBMM’ye de bildirildiğini, ancak SSM’nin düzeltici yönde herhangi bir işlem yapmadığını bildirdi.

’Taahhütte bulunmadık’
Müsteşarlık, Sayıştay’ın bu tespitlerine yönelik olarak şu savunmayı yaptı: “Bu araçlar için Müsteşarlık bütçesinden herhangi bir harcama yapılmadı. Araçların müsteşarlığa tahsisine yönelik olarak banka ve firmalarla herhangi bir sözleşme ya da protokol de yapılmadı. Araçları sağlayan firmalara herhangi bir menfaat sağlanmadı, kamu zararına sebebiyet verebilecek herhangi bir işlem de söz konusu değildir.”

Bu savunmaya karşın Sayıştay raporunda, uygulamanın yasaya aykırı olduğunun altı çizildi.