Şirket cebinden turistik gezi

İsmail ARI

Ülkenin en borçlu belediyesi olarak bilinen AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yurtdışındaki teknik gezilerine ‘görevli olmayan’ çalışanları gitti.

Seyahatlere yüz binlerce lira harcadığı bilinen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan bilgiye göre, inşaat ve yapım işi ihalelerinde, ihaleyi kazanan şirketlerden ‘yurtdışında teknik gezi düzenlemesi’ istendi. Sayıştay denetçileri de “Bu gezilere yapım ve inşaat işleri kapsamında çalışan personel haricinde ‘işle ilgisi olmayan belediye personelinin’ de gönderildiği ve ihale şartlarında yer alan hükmün belirsiz ve öngörülemez olduğu görülmüştür” tespitinde bulundu. Sayıştay raporunda, “İhale dokümanlarında hangi ülkeye, kaç kişinin, kaç günlüğüne gideceği ve geziler kapsamında hangi faaliyetlerin gerçekleştirileceği belirtilmemiştir” denildi.


Gebze Darıca Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temini Montaj ve İşletmeye Alma İşleri ihalesini inceleyen Sayıştay denetçileri, “İhale sözleşmesine çalışan elemanlarının yaptıkları veya yapacakları iş kapsamında bilgilerinin artırılması ve son teknolojik uygulamaları yerinde görerek bilgilenmesi amacıyla hüküm konulmuştur. Ancak uygulamada bu hükme uyulmamış ve yapılan yurtdışı gezisine iş kapsamında çalışan personellerin yanı sıra başka birimlerde çalışan, ‘hatta teknik eleman olmayan’ kişiler de katılmıştır” tespitinde bulundu. Sayıştay raporunda, “Yurtdışı gezilerine götürülen personellerin hangi ölçütlere göre seçildiği konusunda belirsizlik bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.