DSİ’yi denetleyen Sayıştay, kurumun kendi imkânlarıyla yapabileceği bazı işleri şirketlere yaptırarak gereksiz harcama gerçekleştirdiğini tespit etti. Sayıştay, DSİ’nin bazı projelerinde de şirketlerin “kazı çalışmasında çıkan malzemeleri gösterilen yerlerin dışına dökmesi nedeniyle bu yerlerin kamulaştırılmak zorunda kalındığını, bu nedenle de kurumun zarar ettiğini” belirtti.

Şirket hatasının faturası kamuya

İSMAİL ARI

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün denetleyen Sayıştay, kurumun kendi imkanları yapabileceği bir çok iş için ihale düzenleyerek para harcadığı ve bazı projelerde de şirketlerin hatası nedeniyle bir çok araziyi de kamulaştırmak zorunda kalarak “yersiz kamulaştırma bedeli” ödendiğini belirledi.

Sayıştay, DSİ tarafından gerçekleştirilen bazı büyük projelerde, ihaleyi alan şirketlerin kazıdan çıkan malzemeleri DSİ’nin gösterdiği yerlerin dışına dökmesi nedeniyle bu yerlerin kamulaştırılmak zorunda kalındığı tespit etti. Denetim raporunda, DSİ’nin bu nedenle “Yersiz kamulaştırma bedelleri ile zarar-ziyan bedelleri ödendiğine” vurgu yapıldı.

Bütçenin etkili, ekonomik ve verimli kullanılması gerektiğine vurgu yapan Sayıştay denetçileri, “Yapım ihalelerinde kazıdan çıkan malzemelerin idarenin gösterdiği yerler dışına dökülmesinin önlenmesi, böylece gereksiz kamulaştırma giderleri ile zarar-ziyan bedeli ödemelerinin önüne geçilmesi uygun olacaktır” uyarısında bulundu.

DSİ Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan bilgilere göre, “Baraj, gölet, sulama, taşkın koruma, atıksu toplama ve arıtma tesisleri, içme suyu tesisleri ve isale hattı işlerine ait planlama raporları ve yapım projelerinin hazırlanması işlerinin, DSİ’nin kendi imkanları ile yapması mümkünken piyasadan hizmet alımı suretiyle temin edildiği ve bedellerinin de bütçeden ödendiği” tespit edildi.

DSİ YAPABİLECEK KAPASİTEDE

“DSİ’nin baraj, gölet, sulama, taşkın koruma, atıksu toplama ve arıtma tesisleri, içmesuyu tesisleri ve isale hattı işleri konusunda birçok başarılı ve büyük yatırımları gerçekleştirmiş, bu alanda tek ve yetkili uzman bir kuruluşu” olduğuna vurgu yapılan raporda, DSİ’nin 6 bin 348 teknik hizmetler sınıfı personeline de sahip olduğunu belirtilerek kurum ihale ile yaptırılan işleri yapabilecek kapasitede olduğu belirtildi.

Sayıştay denetçileri, “Genel Müdürlük bünyesinde yer alan uzman birimler tarafından rahatlıkla hazırlanması mümkün olan proje hazırlama işlerinin piyasadan ihale yoluyla temin edilmesi bütçe ödeneklerinin etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ilkelerine uygun düşmemektedir” tespitinde de bulundu.