Aydın’ın Germencik ilçesinde 9 tane jeotermal santralı ve yaklaşık 100’e yakın sondaj kuyusu bulunan Maren Maraş Elektrik Üretim şirketi, yeni projeler yapmak için harekete geçti. Bölge halkı ise tepkili.

Şirket kazandı, ilçe nefessiz kaldı

Aycan KARADAĞ

Jeotermal santrallarla (JES) kuşatılan Aydın’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na şirketler tarafından hemen hemen her gün yeni bir başvuru yapılıyor. Bu şirketlerden en çok dikkat çeken Kipaş Holding’e bağlı Maren Maraş Elektrik Üretim şirketi.

Germencik Çevre Platformu’nun aktardığı bilgilere göre; kentte 32 tane jeotermal santralı bulunuyor. Santralların 19’u ise Germencik’te faaliyet gösteriyor. Maren Maraş şirketinin ilçede 9 tane jeotermal santralı ve yaklaşık 100’e yakın sondaj kuyusu bulunuyor. Şirket 12 Mayıs tarihinde ilçede 9 ayrı sondaj kuyusu açmak ve ‘Melih JES Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santralı’ projesi için bakanlığa başvuruda bulunduğu ortaya çıktı.

İNCİR AĞAÇLARI YİNE TEHDİT ALTINDA

Germencik’te kurulan jeotermal faaliyetler, inciri ve zeytin üretimini adeta bitirme noktasına getirdi. Buna rağmen Maren Maraş Elektrik Üretim şirketi, Bozköy mahallesinde 3,79 hektarlık tarım arazisinde 9 tane jeotermal sondaj çalışması yapmak istiyor. Yapılmak istenen proje alanı incir bahçelerinin içinde kalıyor. Ayrıca sondaj alanlarının yakınından dere yatakları geçiyor.

Şirket, Kızılcagedik ve Dağkaraağaç mahallerinde 10,22 hektarlık tarım arazisinde ‘Melih JES Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santralı’ projesi için de başvurdu. Proje alanı yine tarım arazileri içinde kalıyor. Proje alanına en yakın konut ise sadece bin 800 metre mesafede bulunuyor.

TOPRAKLARIMIZ YOK OLUYOR

Germencik Çevre Platformu Başkanı Halil Çetinkaya, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Şirket adeta ilçemize çöktü. Her gün yeni proje yapıyor. Ovaları bitirdiler şimdi de dağlarımızda çalışmalara başladı. Aydın çok verimli topraklara sahip. Bu topraklarda üretim yapıyoruz. Enerji için topraklarımızdan, üretimimizden vazgeçmek zorunda kalıyoruz. Birileri zengin olacak diye topraklarımız yok oluyor. Bunu kabul etmiyoruz. Davalar açıyoruz, kazanıyoruz ama şirket bir şekilde devam ediyor. Germencik’te artık nefes alamıyoruz. Artık bunun durması gerekiyor. Sonumuz hiç iyi değil” diye konuştu.

BÖLGEDE GEÇEN AYLARDA ÇATLAKLAR OLUŞMUŞTU

İlçede geçen aylarda arazilerde oluşan dev çatlaklar ilçe halkını korkutmuştu. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan heyetin yaptığı araştırmada, ‘çatlağın su çekilmesinden kaynaklı ‹kuraklık› nedeniyle olduğu belirlenmişti.