İzmir'in Ödemiş ilçesinden kovulan JES şirketi, soluğu komşu ilçe Tire'de aldı. Birinci sınıf tarım arazisi ve ormanlık alana 4 adet jeotermal kuyusu açmak isteyen şirket ÇED süreci başlattı.

Şirket kovulmaya doymuyor

İzmir'in Ödemiş ilçesinde 2 yıl önce halkın protestoları sonucu jeotermal kuyu açmasına izin verilmeyen ABN Madencilik şirketi, aynı ruhsatla bu kez Ödemiş’in komşusu olan tarım cenneti Tire'ye el attı. Şirket, Tire’nin kırsal Sarılar Mahallesi'nde jeotermal kaynak aramak için çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu.

Jeotermal kuyuları açılması planlanan 143 dönümlük alan birinci sınıf tarım arazisi ve ormanlık bölgenin içinde yer alıyor. Jeotermal arama yapılacak alanın sadece 800 metre uzağında ise yerleşim yerleri bulunuyor.

YERİN 500 METRE ALTINA İNECEKLER

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, 2 ayrı poligonda 4 farklı sondaj faaliyeti yapmayı planlayan firma, yerin 500 metre kadar altına inecek.

Proje alanında ayrıca, bitkisel toprak depolama alanı, çamur havuzu ile 1,5 dönüm büyüklüğünde konaklama, dinlenme, idari ofis, yemekhane ve depo amaçlı konteynerler yer alacak.

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİ

Sondajın yapılacağı 143 dönümlük alan; incir, kestane, zeytin gibi yüksek kaliteli ürünlerin yetiştiği birinci sınıf tarım arazisi ve ormanlık bölgenin içinde yer alıyor. Alandaki, son derece verimli toprağın sıyrılarak depolanacağı ifade edildi.

TARİHİ DUYARLILIKLA BÖLGEYİ SEÇMİŞLER

Birinci sınıf tarım arazisi ve çam ormanlarıyla kaplı alana sondaj vuracak firmanın, ÇED raporuna yansıyan "tarihi eser duyarlılığı" ise dikkat çekti. Raporda, "Bölgenin genel olarak konumuna bakıldığında, bölgede sit alanları, özel çevre koruma (ÖÇK) alanları, yeraltı şehirleri, eski kiliseler gibi tarihi lokasyonlar olduğu düşünüldüğünde, sondaj lokasyonun yakın çevresinde bu alanlardan olmaması, hem ruhsat yeri belirlenmesinde hem de sondaj lokasyonu seçiminde etkilidir" denildi.

ÖDEMİŞLİLER İZİN VERMEMİŞTİ

19 Haziran 2017 tarihinde ruhsat alan şirket, 2 yıl önce Ödemiş'in kırsal Küre ve Çamlıca mahallelerine jeotermal kuyusu açmak için harekete geçmiş, ancak halkın tepkisiyle karşılaşmıştı. Yoğun protestoların ardından İzmir Valiliği, DSİ ve Tarım İl Müdürlüğü'nden gelen olumsuz görüşler üzerine jeotermal kuyuları için başlatılan ÇED süreci sonlandırılmıştı.

ANKA