Balıkesir Sülüklüçeşme köyünde yapılması planlanan JES için bilirkişi incelemesi yapıldı. Daha önce yürütmeyi durdurma taleplerinin reddedildiğini hatırlatan Avukat Sonsuz, “Şirket açtıkları sondajlarla zeytin ağaçlarına çoktan zarar verdi” dedi.

Şirket sondajı bitirdi bilirkişi yeni inceledi

Yaren ÇOLAK

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Sülüklü Çeşme köyünde yapılması planlanan jeotermal enerji santralı (JES) için bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi incelemesine katılan Avukat Filiz Sonsuz ve Ayvalık Tabiat Birliği Başkanı Ayşe Yolageldi, JES’in bölgeye vereceği zarara ilişkin açıklamalar yaptı.

Karaömeroğulları Petrol ve Doğalgaz Sanayi A.Ş tarafından 4 bin 969 hektarlık alanda kurulmak istenen JES için Balıkesir Valiliği Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Eylül 2019 tarihinde ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi. Karara tepki gösteren çevre dernekleri ve yurttaşlar yürütmeyi durdurma kararı verilmesi talebiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurulması talebini reddetti ve şirket geçen 10 ay içerisinde gerekli sondajları tamamladı.

Projenin, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmeliği’ne aykırı olduğunu hatırlatan davanın avukatı Avukat Filiz Sonsuz, “Davayı kazansak da şirket açtıkları sondajlarla zeytin ağaçlarına çoktan zarar verdi ÇMahkemenin durdurma kararı vermemesi bölgede zarara sebep oldu. Açılan çukurlar çevreye tehlike saçıyor. Artık mahkemenin nihai kararını vermesini ve çukurların kapatılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Davacılardan Ayvalık Tabiat Birliği Başkanı Ayşe Yolageldi ise bölgenin 2017 yılında UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’ne alındığını belirtti. Sondaj sonucu açığa çıkan zehirli kimyasalların zeytinlere zarar verdiğini söyleyen Yolageldi, “Biz Ayvalıkta JES istemiyoruz. Hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.