Şirket suç işliyor, belediye destekliyor

Dilan ŞAHİNBAŞ

Rize’nin Hemşin ilçesinde Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen Hemşin-Çamlıhemşin yolu yapımı Par-San Yapı tarafından kaçak bir şekilde devam ettirilirken ilçedeki Ortaköy Köprüsü de şirket tarafından yıkıldı. Bölge halkı Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar’ın köprünün yıkılmayacağına dair sözlü olarak teminat verdiğini ancak köprünün yıkılmasına herhangi bir müdahalede bulunmadığını kaydetti.

Konu ile ilgili açıklama yapan yöre halkından Ali Yaşar Bayraktar, köprünün yıkılmasıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti. İlçenin şehir planının iptaline yönelik 2020’de Rize İdare Mahkemesi’nde açtıkları davayı kazandıklarını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

“2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile yolun yapılmasına karar verildi ve acele kamulaştırma yapıldı. Biz de köylüler olarak ‘hukuka aykırı’ diyerek dava açtık ve Danıştay köylüyü haklı buldu, şehir planı da iptal edildiği için Hemşin-Çamlıhemşin yolu yapımı ile ilgili açtığımız davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ne yazık ki Par-San Yapı kaçak bir şekilde yol yapımına devam ediyor. Yol yapımına devam ederken de şahıs arazisindeki köprüyü yıktı. 2 suç işledi.”
Yıkılan köprünün taşlarının istinat duvarı yapılması için Hemşin parkına döküldüğünü iddia eden Bayraktar, “Hemşin Belediyesi inşaatın devam etmesine destek vererek köprünün yıkılmasına sessiz kaldı. Ben Cumhuriyet Savcılığı'na bu yönde suç duyurusunda bulundum. Kültür Turizm İl Müdürlüğü’ne yazı yazdım. İlgili yerlere tüm müracaatları gerçekleştirdim. Şu an savcılıkta soruşturma devam ediyor. Hemşin Belediye Başkanlığı ve Par-San Yapı suçludur” dedi.