Muğla Fethiye Körfezi’nde Karagözler Mahallesi’ne bağlı koyların bulunduğu yarımada üzerinde yapılması planlanan yat limanı projesi için halkın katılım toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan yurttaşlar, “Kahverengi bayrak değil, mavi deniz istiyoruz” dedi

Şirketin yeşili değil denizin mavisi

Aycan KARADAĞ

Fethiye Körfezi’nde Karagözler Mahallesi’ne bağlı koyların bulunduğu yarımada üzerinde, Akmarin Marina ve Yat Limanı Turizm İnşaat A.Ş. tarafından yapılması planlanan yat limanı projesi için başlatılan çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında halkın katılım toplantısı yapıldı.

Şefika Pekin Anadolu Lisesi Salonu’nda yapılan toplantıya, Fethiye Belediyesi’nden yöneticiler, Fethiye Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Fethiye Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu, Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği temsilcileri ile yat sahibi, kaptanlar ve bölge halkı katıldı.

Projenin 3’üncü derecede doğal sit alanı ve Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer aldığını belirten bölge halkı, Fethiye Körfezi’ne zarar vereceğini belirtti. Toplantıda bulunan kaptan ve yat sahipleri ise Körfezi’nin en işlek kısmını daraltacak bu liman projesinin deniz trafiğini olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekti.

Toplantının ardından yapılan açıklamada Muğla Çevre Platformu’ndan Kamil Ovacık, “Kahverengi bayrak değil, mavi deniz istiyoruz. Fethiye doğası için buradayız. Körfez üzerindeki ekolojik tehdit yeni bir proje ile tekrar gündeme geldi. Fethiye Körfezi’nde geçtiğimiz yıl hep beraber yaşadığımız ‘alg patlaması ile’ bize yüzünü ciddi biçimde gösteren çevre felaketi için üzerinden geçen zamana karşı hiçbir önlem alınmadığını görüyoruz. Bizler Fethiye’nin doğal yapısını bozacak her türlü girişime karşı, yasal yollar çerçevesinde itirazlarımızı dile getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

***

NE OLMUŞTU?

Projeyi ilk olarak 5 yıl önce gündeme getiren PAkmarin Marina Yat Limanı ve Turizm Şirketi’nin başvurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından reddedildi. Projeyi ‘revize’ ederek iki parsel daha alan ekleyen şirket, yeni bir başvuru yaptı. Proje kapsamında deniz üzerinde 4 adet yüzer iskele yapılması ve 328 adet yatın yanaşması hedefleniyor.