Tekstil sektöründe artan ithalata karşın hazır giyimde düşen ihracat, şirket kapanmalarını beraberinde getirdi. Başta Anadolu’da olmak üzere birçok bölgede tekstil atölyelerinin kapandığı, işten çıkarmaların başladığı belirtiliyor.

Şirketler kapanıyor: Hazır giyim ve tekstilde işten çıkarmalar başladı

Hazır giyim ve tekstil sektöründe artan ithalata rağmen ihracatın azalmasıyla işten çıkarmaların başladığı belirtildi.

Dünya gazetesindeki haberde sektörde yaşanan ivme kaybının nedenleri olarak artan enflasyonist baskıya bağlı olarak düşen alım gücü, durgunluk endişesi, Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji krizi gibi etkenler gösterildi.

İhracat hızında yavaşlama belirgin bir şekilde düşüş yaşandığı belirtilirken İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verilerine göre tekstilde yavaşlama eylül ayında daha da belirginleşti ve faaliyet koşullarında salgının ilk dalgasından bu yana en sert bozulma gözlendi. Haberde, tekstil ürünleri, takip edilen 10 sektör içerisinde yeni siparişlerin en sert azaldığı sektör olduğu detayına yer verildi.

ŞİRKETLERİN YÜZDE 64'Ü DÜŞÜŞ BEKLİYOR

Hazır giyim sektöründe 171 firmanın yanıtladığı ihracatta güncel durum tespit anketine göre de firmaların yüzde 64’ü ihracatlarında düşüş bekliyor. Düşüş oranı AB pazarına çalışan firmalarda çok daha yüksek seviyede gerçekleşiyor.

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, hazır giyim sektörünün içinde bulunduğu durumla ilgili "Bu sert daralmanın ayak izleri önce pamuk, ardından iplik ve sonra da dokumada görülmüştü. Kapasiteler yarı yarıya çalışıyor, istihdam kaybı yaşanıyor. Birçok dokuma tezgahı kapandı. Emek yoğun sektörlerin başında gelen hazır giyimde de işten çıkarmalar başladı. Yılbaşına kadar iş yok. Yılbaşından sonra asgari ücret artacak. Kur da baskılanmaya devam ederse işten çıkarmalar hızlanabilir. Kime sorsak sipariş almakta zorlanıyor" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya ise “Boyahaneler 4 gün kapalı 3 gün açık, iplik fabrikaları kapanıyor. Geçen hafta Anadolu’yu gezdim. Onlarca fabrika atölye kapanmış. Kapanmalar ciddi boyutta artıyor. İstihdam kaybı ile karşı karşıyayız. Çanlar çalıyor” dedi.