Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sonucunda Avrupa’da derinleşen enerji krizi, şirketlerin kârına kâr kattı. Yurttaşın sırtına yüklenen yük katlanırken hükümetler ise duş süresinin kısaltılması gibi önlemler alıyor.

Şirketler kâr ederken fatura şişiyor

Dış Haberler Servisi

Avrupa enerji krizi yaşarken enerji şirketleri kârlarını katladı. Ukrayna’yı işgalinin ardından çok sayıda Batılı ülke Rusya’ya yaptırım uygulamaya başladı. Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz tedarikçilerinden olan Rusya ise Avrupa'ya gönderdiği gaz miktarını azalttı. Bu da dünya çapında giderek büyüyen bir enerji krizine yol açtı. Buna rağmen enerji devleri Shell, Exxon, Chevron ve TotalEnergies, son çeyrekte toplamda neredeyse 51 milyar dolar gelir elde etti. Şirketler böylece gelirlerini bir senede ikiye katlamış oldu.

İngiltere merkezli enerji şirketi BP de yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 8,5 milyar dolar kâr ettiğini ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla kârını üçe katladığını açıkladı.

AHLAKSIZLIK

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın birçok yerinde insanların yükselen enerji faturalarıyla mücadele ettiğini ve şirketlerin böyle bir krizden kâr etmesinin “ahlaksızca” olduğunu söyledi.

Guterres, “Şirketlerin bu açgözlülüğü toplumdaki en savunmasız insanları cezalandırıyor ve hepimizin paylaştığı dünyayı da yok ediyor” dedi.

AVRUPA’DA KRİZLE MÜCADELENİN ‘DEĞİŞİK’ YOLLARI

•Fransa Enerji Dönüşümü Bakanlığı’nda ise reklam panolarının geceleri kapatılması, binaların termostatlarla donatılması, klima çalışırken kapı ve pencerelerin kapalı tutulması, toplu taşıma ve bisiklet kullanımı gibi tedbirler söz konusu. Bunlardan bazılarına uyulmaması durumunda para cezaları öngörülüyor.

•Alman Ekonomi ve İklim Bakanlığı da önce vatandaşlara duş süresinin kısaltılması, duş başlığının değiştirilmesi, tencere kapağının kapalı tutulması, ofislerde tasarruflu ampul kullanılması gibi önerilerde bulundu.

•İngiltere Parlamentosu mayısta enerji şirketlerine yüzde 25’lik ek vergilendirme uygulaması başlatacağını ve sonbaharda tüm hanelere 400 sterlinlik enerji desteği sağlanacağını açıkladı.

•İtalya da bu tür vergilendirme uygulamalarını değerlendiriyor.